Kreljin film na 1. Film festivalu o pravima djece

Festival će prikazati 20 -tak premijernih i nagrađivanih filmova

Autor: Maja Gujinović 11/18/2009 11:04

Prvi Filmski festival o pravima djece, utemeljen u povodu 20. godišnjice Konvencije o pravima djeteta, održat će se od 20. do 22. studenoga u zagrebačkom kinu ‘Europa’.

Izbor dvadesetak dokumentarnih filmova, većinom nagrađivanih i u Hrvatskoj premijernih naslova, pokušat će odgovoriti koliko su u suvremenom svijetu osigurana temeljna prava djece.

20 filmova iz cijelog svijeta u kinu Europa

– Prvi kriterij kod odabira filmova bio je tematika i angažman autora u osvještavanju pitanja prava djece, a drugi umjetnička kvaliteta i doprinos razvoju filmske umjetnosti – rekla je umjetnička direktorica Festivala Tatjana Aćimović.

Filmovi se, među ostalim, bave prvom dvonacionalnom osnovnom školom u Izraelu (‘Most preko Wadija’), ženama koje se bore za mir u Liberiji (‘Otjeraj vraga molitvom u pakao’), autističnom kineskom dječaku (‘Zvjezdana djeca’), djeci na Jamajci (‘Trench Town: Zaboravljena zemlja’), meksičkoj djeci koja su prisiljena raditi od najranije dobi (‘Nasljednici’).

Od hrvatskih filmova prikazat će se ‘Preko granice’ Petra Krelje te ‘Kanal’ Zorana Sudara.

Festival ciljem podizanja svijesti o pravima djece

U sklopu festivala otvorit će se izložba fotografija Nene Lukin, koja je tijekom svoje dugogodišnje karijere u međunarodnim organizacijama diljem svijeta snimala različite životne sudbine.

Tim festivalom Hrvatska se, s ciljem podizanja svijesti javnosti o problemima u ostvarivanju prava djece širom svijeta, priključuje mnogim zemljama koje ove godine pokreću slične festivale.

Festival se organizira u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i kinom ‘Europa’, pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade.