Kosor: Skupština je otvorena za sve građane

Darinko Kosor iz HSLS-a

Autor: Sarah Srdar 8/28/2013 19:13

Malverzacije perilicama rublja, problem nemogućnosti dobivanja gradskog prostora na korištenje, ali i inicijative branitelja – sve su to tome s kojima se građani obraćaju predsjedniku Gradske skupštine svakog petka u njegovom kabinetu.

– Glavni cilj primanja je pokazati građanima da mogu doći do predsjednika Skupštine, pokazati kako nismo političari koji su građanima nedodirljivi, koji im dijelimo lekcije putem medija ili javnim nastupima, a da oni s nama ne mogu podijeliti svoje probleme. Mi za njih moramo imati strpljenja jer su nas oni izabrali. Problemi s kojima dolaze su raznoliki. Od onih koji traže posao u čemu im mi, naravno, ne možemo pomoći jer nismo burza rada. Dolaze s imovinskim problemima, da im je susjed nešto na međi uzeo. U tom slučaju ih možemo uputiti na određene gradske urede kako bi se pronašla rješenja. U ovih nekoliko susreta bilo je i dvadesetak predstavnika udruga. Ukratko, primamo građane, udruge građana i pokušavamo u suradnji s gradonačelnikom i gradskim uredima ubrzati neke stvari koje bi se možda i same po sebi trebale raditi. Naravno, nećemo moći rješavati sve upite građana, ali će građani imati osjećaj da se nekome mogu požaliti, a ne samo primiti pismo u kojem stoji kako je njihov dopis zaprimljen – rekao je Darinko Kosor i dodao kako se nada da će i budući predsjednici Skupštine koji će naslijediti njegovu funkciju nastaviti s ovom praksom.

– Imamo pedesetak građana koji su već najavili dolazak, a primanja se održavaju petkom od 14 do 17 sati pa ih uspijemo primiti desetak tjedno. Želja nam je poslati političku poruku kako je ova Skupština otvorena građanima. Dostupni su im svi gradski zastupnici, a ja posebno kao prvi od jednakih, tu smo da s ljudima dijelimo probleme – istaknuo je Kosor koji je u prošlo skupštinskom sazivu bio predsjednik Odbora za predstavke i pritužbe građana. Upravo zbog toga ovo je za njega na neki način nastavak komunikacije s građanima jer je riječ o Odboru kojem se jednako tako svi mogu obratiti ako su se susreli s problemima vezanim za rad gradskih institucija, komunalnim problemima i slično.

Kako je odlučeno da se s fasada u centru Zagreba maknu reklame

Tako su se Odboru za predstavke i pritužbe, ali i samom predsjedniku Gradske skupštine u nekoliko navrata obraćali stanari Trga bana Jelačića koje se još uvijek svakodnevno bore s problemima zbog reklamnih panela koji su postavljeni na njihove fasade. To pitanje bi konačno moglo biti riješeno zahvaljujući izmjenama Odluke o komunalnom redu koja se nalazi na dnevnom redu Gradske skupštine za sjednicu koja će se održati u četvrtak, 29. kolovoza.

-.-Sarah Srdar-.-– Ova odluka je direktno vezana na sastanke s građanima. Naime, krajem srpnja sam primio gospođu koja živi na Trgu bana Jelačića i godinama je zaklonjena skelom ispod koje se nije radila fasada, već se isključivo koriste za oglašavanje. Temeljem toga sam gradskom pročelniku Biliću (Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, op.a.) uputio inicijativu kojom je zapravo došlo do ove odluke. To je pravi primjer kako jednom lančanom reakcijom u kratkom vremenu može biti koristi od ovih prijema građana – ispričao je predsjednik Skupštine, ali i napomenuo kako je vrlo važno u rješavanje problema aktivnije uključiti mjesne odbore i gradske četvrti.

– Kroz ovo djelovanje Skupštine želimo ojačati djelovanje mjesne samouprave. Želimo da ljudi shvate da i ti vijećnici imaju određenu ulogu i važnost. Oni su isto tako zaokruženi na nekom izbornom listiću i treba ih tražiti i upoznati. Konkretno, upravo smo s dnevnog reda nadolazeće sjednice izbacili jednu točku dnevnog reda jer smo dobili pisano očitovanje vijeća mjesnog odbora i gradske četvrti kako se ne slažu s tom točkom. Poruka je jasna – poštovat ćemo ono što se zaključi i dogovori na toj najnižoj razini – zaključio je Kosor i pozvao sve one koji ga žele posjetiti da to mogu učiniti uz prethodni dogovor. Potrebno je samo nazvati na broj telefona 6101 901 što možete učiniti svakim radnim danom od 8.30 do 16.00 sati i dogovoriti termin sastanka.