Kako Zagreb izgleda 80 godina nakon Tošinih fotki?

Izloba u Arhivu Tošo Dabac u Ilici 17 bit će otvorena do 26. lipnja

Autor:: M.G. / BLUR magazin 6/14/2010 18:32

‘Kako Zagreb izgleda 80 godina nakon što ga je zabilježio velikan hrvatske fotografije Tošo Dabac u svojoj seriji fotografija Zagreb tridesetih godina?’ Na to pitanje odgovor će pokušati dati izložba ‘Zagreb, nekada i sada’ koja se otvara u utorak, 15. lipnja, u Arhivu Tošo Dabac u Ilici 17.

-.-Maja Jokić-.-Na izložbi 'Zagreb, nekada i sada' 20 izabranih fotografa prikazuje zagrebačke lokacijeNa izložbi 20 izabranih fotografa prikazuje zagrebačke lokacije u njihovom aktualnom kontekstu, a stajat će nasuprot Dapčevih fotografija iz spomenute zbirke. Izložbu organizira BLUR magazine u suradnji s ATD-om koji djeluje pod Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, a fotografije se mogu razgledati do 26. lipnja 2010.

Natječaj je bio otvoren za profesionalne i amaterske fotografe, dozvoljavale su se fotografije u svim tehnikama, a zaprimljeno je više od 200 prijava, između kojih su odabrani radovi sljedećih autora: Igor Apostolovski, Jelena Balić, Bela, Diana Didulica, Biserko Ferček, Iva Korenčić, Željko Krčadinac, Saša Lazić, Jadranko Markoč, Miljenko Marotti, Tomislav Može, Marinela Neralić, Kresimir Petrović, Damir Rister, Vanja Sviličić, Ana Šesto, Sandra Štimac, Andreja Tominac, Marko Vizek, Vanja Vučinić.

Cijeli projekt posvećen Toši Dapcu, ocu hrvatske moderne fotografije

Na otvorenju izložbe uručit će se i sedam ispisanih fotografija koje su tijekom natječaja bile izabrane kao fotografija tjedna. Ispis je omogućio pokrovitelj izložbe Borovac & Bence.

BLURov projekt posvećen Toši Dapcu započeo je već prije dvije i pol godine, povodom 100. godišnjice njegovog rođenja, kada je objavljeno specijalno izdanje posvećeno ocu hrvatske moderne fotografije (http://www.tosodabac.com/blur.html). Bio je to prvi ozbiljniji internet projekt kojim je domaćim, ali i internacionalnim ljubiteljima fotografije omogućeno upoznavanje s djelima Toše Dapca.

-.-Igor Apostolovski-.-BLUR magazine vjeruje kako je ostavštinu Toše Dapca iznimno bitno kontinuirano promovirati jer je to ujedno i borba za očuvanjem hrvatskog fotografskog imena u Europi. Iz tog razloga F.U.C.*, udruga koja izdaje BLUR magazine, pokrenula je specijaliziranu web stranicu posvećenu Toši Dapcu (www.tosodabac.com). Stranica je dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku, a na njoj se nalazi Tošina opširna biografija, informacije i fotografije Arhiva Tošo Dabac, te najveća online zbirka fotografija Toše Dapca, opus Zagreb tridesetih godina.

Inspirarni Tošinom predanošću Zagrebu, na web stranici je pokrenuta i ZGB art web galerija (www.tosodabac.com/zgb_art.html), online fotogalerija s ciljem da postane najveća zbirka umjetničkih fotografija zagrebačkih motiva. U kreiranju galerije mogu sudjelovati svi fotografi, profesionalci i amateri, bez ograničenja vezanih uz primijenjenu tehniku.