Julijana Matanović promovirala svoju studenticu

Julijana Matanović i Ivana Simić-Bodrožić

Autori: Mustafa Topčagić, Marija Pajić 3/23/2010 22:43

FAMA-.-FAMA-.-Ivana Simić-BodrožićIvana Simić-Bodrožić, dosad poznata samo po nagrađivanoj zbirci poezije ‘Prvi korak u tamu’, objavila je svoj prvi roman ‘Hotel Zagorje’ i to u nakladničkoj kući Profil u kojoj je urednik njezin muž Roman, inače priznat i nagrađivan književnik.

– To joj uopće nije bila olakšavajuća okolnost, tvrdio je drugi Profilov urednik Ivica Prtenjača, na promociji u njihovu Megastoreu.
– No, kad smo čuli za tako dobar rukopis, jednostavno, nismo htjeli dopustiti da ga objavi netko drugi.

Treći Profilov (glavni) urednik Drago Glamuzina predstavio je knjigu, rekavši da je to stvarna priča, ispričana kroz doživljaje autorice, devetogodišnje prognanice iz Vukovara, koja s majkom i bratom živi u skučenom sobičku ‘Hotela Zagorje’, nekadašnje političke škole u Kumrovcu. A otac joj je ostao braniti Vukovar i do danas se vodi kao nestali.

– Neočekivano za ratnu priču, u njoj nema patetike niti idealiziranja. Ivana hvata svu slojevitost života i na isti način govori kako domaći ljudi nemaju razumijevanja za prognanike, ali i o tome kako se oni, Vukovarci, u nekim situacijama podrugljivo odnose prema Zagorcima ili, pak, Zagrepčanima.

FAMA-.-FAMA-.-Ivana Simić-Bodrožić i Miljenko JergovićNa predstavljanje je bio pozvan i Miljenko Jergović, koji je pomalo arogantno rekao da o knjizi uopće ne bi govorio, jer je sve već objavio u Jutarnjem listu. Prisutne je uputio da, ako se znaju služiti internetom, potraže njegov tekst u arhivi, što je zaista bilo nedostojno ovakve prigode.

Donekle se spasio konstatacijom da se rijetko divi hrvatskim piscima, ali je u slučaju Ivane Simić-Bodrožić osjetio zavist i divljenje.

– Ovaj roman veći je od vlastite teme, a govori o Hrvatskoj devedesetih i onome što ova zemlja jest – rekao je Jergović i pročitao dva odlomka.

Julijana Matanović, koja je i Ivanina profesorica, napomenula je kako ona ne zna zavidjeti, pa tako ne može ni njoj. Istaknula je, pak, da je Ivana u romanu uspješno objedinila mladost i talent, a svjedok je tog vremena i o njemu, što je vrlo važno, piše s vremenske distance.

FAMA-.-Autorica je potpisivala primjerke svog prvog romanaIvana Simić-Bodrožić na sve to je skromno rekla:

– Nisam se usudila ni sanjati da o meni tako govore ovakva književna imena. Julijana Matanović mi je, k tome, još i profesorica na Filozofskom fakultetu. Vjerojatno i ne zna da kod nje imam još jedan ispit. Ha, ha… Svome suprugu Romanu sumnjičavo sam govorila kako ne vjerujem da bi ovo što pišem moglo nekog zanimati. Sve je temeljeno na mom životnom iskustvu djevojčice koja je u tim ratnim okolnostima odrastala. Puno toga nisam mogla podijeliti s vršnjacima i svojim bližnjima, pa sam to zapisivala. Dugo je trebalo da se odlučim srediti te rukopise, a Roman mi je govorio: ‘Samo ti piši!’

Suprug joj je se na promociji ‘Hotela Zagorje’ držao po strani, ne želeći se čak ni fotografirati s njom.Samo je preko mikrofona pozvao prisutne da knjigu mogu kupiti po sniženoj cijeni od 20 posto.

>> FOTOGALERIJU S PREDSTAVLJANJA PRVOG ROMANA IVANE SIMIĆ BODROŽIĆ POGLEDAJTE OVDJE