Izložba u čast Kompareu, utemeljitelju fašnika

Autor:: N.I. 1/25/2010 16:18

Tema nadolazeće izložbe je 150. obljetnica ‘Kompareovog fašnika’, danas poznatog kao Samoborski fašnik. Fašnička izložba postavljena je u čast Josipu Kompareu, utemeljitelju Samoborskog fašnika. Josip Kompare zaslužan je za priređivanje pokladnih povorki u Samoboru od 1860. do 1885. god. u kojima je duhovito podvrgavao kritici opće i mjesne političke i društvene prilike. Za potrebe karnevala te je svoje šale i oslikavao.
 
Na izložbi će biti postavljena dokumentacija i fotografije vezane uz povijest Samoborskog fašnika s naglaskom na djelovanje Josipa Komparea, utemeljitelja fašničkih spelancija od 1860. godine.
 
U postavu izložbe bit će izloženi i fašnički plakati, te izbor kostima iz različitih vremenskih razdoblja. Izložbu u prostoru TZ Zagrebačke županije postavlja Turistička zajednica grada Samobora i Samoborski muzej, a svečano će je otvoriti zamjenik gradonačelnika grada Samobora, g. Hrvoje Frankić.
 
Otvorenje izložbe u srijedu, 27. siječnja 2010. u 12 sati, u županijskom Turističkom uredu, u Preradovićevoj 42, u Zagrebu. Izložba ostaje otvorena do 15. veljače.
 
Dođite u Samobor od 26. siječnja – 16. veljače, jer „Bedaki noriju saki dan, a pametni samo na Fašnik!“