Ivo Sanader ponovno preuzima HDZ

Ivo Sanader - 25.06.2009.

Autor:: Javno.com 1/3/2010 13:22

Nakon što je prije šest mjeseci otišao bez obrazloženja, bivši premijer i predsjednik HDZ-a odlučio se vratiti. Na pompozan način, kao što je i otišao, samo što je ovoga puta bio pun kritika na račun aktualne predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor.

– Potporu dajem radu Vlade i premijerki Jadranki Kosor, ali joj ne dajem potporu u vođenju stranke. Odgovornost za loš, najlošiji izborni rezultat Andrije Hebranga i HDZ-a na nacionaloj razini, ne leži samo na kandidatu Hebrangu, nego je taj rezultat slika nesnalaženja u vođenju stranke – izjavio je Ivo Sanader na prvoj konferenciji za novinare otkad je otišao sa čela Vlade i HDZ-a.

Naime, kako je objasnio, u lošem vođenju stranke Sanader vidi i dio svoje odgovornosti, ali samo iz razloga jer se odlučio potpuno povući iz aktivne politike.

– Budući da je HDZ pobjednička stranka, a ne stranka od 12 posto, donio sam odluku da svoju statutarnu ulogu počasnog predsjednika HDZ-a sa svim dužnostima i pravima od danas potpuno aktiviram – najavio je Sanader.

Premijerka do daljnjeg bez komentara na Sanaderovu izvanrednu konferenciju

Odgovarajući na novinarska pitanja kao razlog zašto je otišao sa mjesta premijera, Sanader je kazao kako nije bio spreman prodavati hrvatski teritorij, te da je upravo zbog njegovog odlaska Kosor uspjela postići dogovor sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom. Međutim, sadržaj postignutog sporazuma nije želio komentirati.

– Nisam ga vidio, znam koliko i vi, ono što sam pročitao u medijima. Ne mogu komentirati nešto što nisam vidio- pojasnio je bivši premijer.

Na novinarsko pitanje znači li njegov povratak u aktivnu stranačku politiku, ali i mogući povratak u Sabor, mogućnost održavanja prijevremenih unutarstranačkih izbora, Sanader je kazao kako misli da neće.

– Ne razmišljam o tome i mislim da nema potrebe- dodao je.

Na konferenciji za novinare nije bila premijerka Jadranka Kosor, a u Sanaderovoj je pratnji bio predsjednik Sabora Luka Bebić.

Glasnogovornica premijerke Kosor Martina Banić i glasnogovornica HDZ-a Sunčana Glavak kazale su kako je premijerka do daljnjeg bez komentara na izvanrednu konferenciju u središnjci HDZ-a. Ne zna se je li premijerka znala o održavanju iste.