Ispred zgrade u Veslačkoj posađena voćka jabuke

Autor:: Tanja Molvarec 3/6/2010 10:21

Udruga voćara i vinogradara amatera ´Viva` već osam godina djeluje na području Zagreba, a njeni članovi provode edukacije kako bi upoznali ljude sa sadnjom i održavanjem voćki kako bi naš grad bio što slađi i mirisniji. Udruga organizira predavanja na koja je ulaz besplatan svaki treći ponedjeljak u mjesecu, a sljedeće predavanje je 15. ožujka u 17 i 30 sati.

-.-Jurica Galoic/ PIXSELL-.-– Uloga udruge je edukacija o sadnji odnosno provodimo pokazne vježbe sadnje i orezivanja, učimo o pravilnoj brizi za voćke, formiranju krošnje i održavanju. Nastojimo što više ljude upoznati s tim predivnim biljkama. Evo i mi smo ovdje ispred udruge u Veslačkoj 17 na jesen posadili jabuku koju s razlogom zovu kraljicom voća. Za sada se dobro razvija i očekujemo da će bit jako plodna. Također, sad na proljeće ćemo posaditi još jednu voćku – kazao je predsjednik Udruge Viva Zoran Žulj.

Žulj smatra da bi grad trebao imati više voćaka koje estetski lijepo izgledaju, a nikome ne smetaju.

– Ljudi nam dolaze na predavanja i s veseljem uče o voćkama a ima i onih koji se odluče na sadnju ali uglavnom su to oni koji imaju vikendice na moru ili nedaleko od grada- kazao je Žulj.

Udruga za sada ima 400 članova s tim da je onih aktivnih koji redovito održavaju sastanke oko 90. Svi zainteresirani su pozvani da postanu članovi. Upisi se vrše u prostorijama Udruge u Veslačkoj ulici svakim četvrtkom od 17 do 18. 30 sati, a godišnja članarina je sto kuna.

Predavanja na kojima možete saznati sve o voćkama se održavaju u mjesnoj samoupravi ´Bartol Kašić`, u Selskoj 3. za sve kojima treba više informacija o ovoj voćnoj udruzi mogu posjetiti internetsku stranicu www.udrugaviva.hr.