HTV zbog loših ugovora gubi milijune i gledatelje

Nakon svih 'premetačina'

Autor: 6/8/2010 11:23

Hrvatska radio televizija svake večeri, dok prikazuje seriju reklama pod egidom “Poslovne minute” uoči emisija Otvoreno, Dossier.hr ili neke druge gledane emisije, pretrpi štetu od nekoliko stotina tisuća kuna zahvaljujući ugovorima koje je potpisala bivša uprava.

Naime, marketinška agencija Multus s Jaruna taj oglasni prostor na HTV-u prodaje i po deset puta manjoj cijeni od one propisane službenim cjenikom javne televizije.

Da cijela stvar bude apsurdnija, ta se agencija time otvoreno hvali svojim potencijalnim klijentima. U svojim ponudama, do kojih je došao portal Zagrebancija, navode kako je cijena oglašavanja, ukoliko se poštuje službeni cjenik HTV-a i oglas dogovara s marketingom HTV-a, i do deset puta veća nego ukoliko se ide preko njih.

Tako, primjerice, trideset reklamnih spotova  u trajanju od deset sekundi, s vremenom emitiranja u 23.30 sati, na HTV-u preko navedene agencije košta 17.500 kuna bez PDV-a. Ista agencija u ponudi navodi kako je službena cijena HTV-a za istu stvar čak 125 000 kuna plus PDV.

Podijeljeno na sekunde ispada kako je jednu sekundu reklama na HTV-u moguće kupiti za samo 70 kuna dok, otkrivaju iz agencije Multus na svome cjeniku, državna televizija za istu stvar naplaćuje propisanih 500 kuna.

Ugovor s HTV – Multus potpisan na tri godine

Kako smo tijekom proteklih dana uspijeli doznati, HRT s ovom agencijom ima ugovor potpisan na tri godine, a do isteka je preostalo još godinu i pol dana. Osim s njom, sličan ugovor imaju i s još jednom agencijom.
Zbog stavki ugovora nismo uspijeli saznati na koliki su iznos ti ugovori potpisani. No, doznajemo kako je riječ o manjim novčanim iznosima koje Multus i druga agencija plaćaju HRT-u.

Istodobno, Multus d.o.o. ima tek troje zaposlenih, a prihod im je samo prošle godine iznosio gotovo milijun eura.

– Takvu vrstu oglasa trudimo se što više maknuti jer ne odgovara našoj propagandnoj politici. Nova uprava itekako je svjesna koliko je gledanost važna i zbog toga je takvih reklama B produkcije sve manje. Činjenica je da vas loša reklama tjera da promijenite program. Mi se trudimo promijeniti sve što do sada nije valjalo, zbog toga smo i povisili svoje standarde u mnogočemu – kazao nam je Josip Popovac, v.d. glavnog ravnatelja HRT-a.

Dodaje kako on osobno nikada ne bi dozvolio reklame poput onih iz poslovnih minuta da se vrte na HTV-u jer smatra kako je takvoj vrsti reklama mjesto na lokalnim televizijama.  

No, očito je kako isto mišljenje nije dijelila prošla vlast, koja je i potpisala sporne ugovore, a od kojih, neslužbeno doznajemo, HTV i nije pretjerano zaradio. 

Slično mišljenje Popovcu ima i Mislav Stipić, v.d. ravnatelja HRT-a. U razgovoru za portal Zagrebancija naveo je kako takva vrsta marketinga jednostavno ne pristaje tim terminima.

– Već sam čuo primjedbe na to i mogu vam reći da smo napravili i novi cjenik oglašavanja, ali i postavili novi standard za oglašavanje – istaknuo je Stipić.

-.--.-Poslovne minute ruše gledanost na samo četiri posto

Doznajemo kako je, osim Stipića, primjedbe za ove reklame, koja na kraju donose i financijsku štetu televiziji za koju građani plaćaju pretplatu, dobivala i prijašnja uprava HRT. No, unatoč učestalim molbama urednika emisija da se reklame raznoraznih tesara i proizvođača PVC stolarije prebace u neke druge termine, nailazili su na tvrdi zid i nerazumjevanje.

Jedan od naših sugovornika, dobro upućenih sa zbivanjem na HRT-u, ispričao nam je kako su voditelji udarnih emisija HRT-a svaku večer bili primorani ‘herojski’ se boriti za svakog gledatelja, budući da su te reklame uoči emisija redovito strmoglavile gledanost.

– Prije Dnevnika se emitira sapunica, i zna se zašto. Tada nije problem ući u Dnevnik sa 15 posto gledatelja. Ali veliki je problem podići emisiju poput Otvorenog koju zbog tih reklama dočeka njih samo četiri posto. Voditelji te emisije morali su se itekako namučiti da bi nakon poslovnih minuta došli do zadovoljavajućih brojki – otkriva nam naš sugovornik.

Neslužbeno doznajemo kako je praksa takve vrste oglašavanja uvedena prije nekoliko godina dok je na čelu marktinga HRT-a sjedio Tibor Gojun koji je, prema pisanjima medija, smijenjen zbog loše odrađenog posla oko Europskog nogometnog prvenstva 2008. godine, kao i navoda da neke stvari nije radio na transparentan način.

Jesu li ovakva oglašavanja na HRT-u, s totalnim “dumbingom” cijena, transparentni način oglašavanja ili ne, uskoro bi moglo raspravljati i Programsko vijeće HRT-a.

Potencijalna zarada od reklama bila je 1,3 milijarde, zarađeno samo 180 milijuna kuna

Damir Grubiša, ugledni politički analitičar i član Programskog vijeća HRT-a, priznao nam je kako on nije upoznat s praskom te kuće da unatoč svom cjeniku omogućava agencijama da oglase na HTV-u prodaje i po sedmerostruko nižim cijenama.

– Moram priznati da nikada nisam čuo ni za tu agenciju ni za tu praksu HTV-a, ali najavljujem da ću to pitanje postaviti na Vijeću. Teško mi je ovako suditi kad ne znam sve detalje, ali to mi miriši na korupciju. Vrlo je moguće da je riječ o nekakvom paravanu – kazao nam je Grubiša.

Podsjetimo, u ožujku ove godine opširno se pisalo o HRT-ovoj zaradi od reklama koja je, prema neslužbenim informacijama, bila jedva 180 milijuna kuna.

Već su tada neke osobe, dobro upoznate sa stanjem na Prisavlju,  istaknule kako je oglasni prostor prodan u 2009. godini, da se naplatio prema njihovom službenom cjeniku, koštao 1,3 milijarde kuna.