HSP u ZG ZOO-u ostavio vuka na cjedilu

Autor: Boris Cvetković 5/17/2010 8:19

Pompozno najavljivani projekt pokroviteljstva Sivog vuka, Hrvatska stranka prava je najavila u studenom 2004. godine, nakon što je ta umiljata životinja izabrana kao zaštitni logo stranke. HSP-ovcima se naročito svidjela uzrečica: ‘Vuk dlaku mjenja, ali ćud nikada’, što su posebno tada isticali i u medijima.

– Istina je da sam odabrao vuka za naš logo. Željeli smo učiniti nešto za životinju koja je u to vrijeme bila na rubu gladi. Takva je, naime bila financijska situacija u Zoološkom vrtu – objasnio je Miroslav Rožić, bivši član HSP-a i gradske Skupštine.

-.-Luka Klun/PIXSELL-.- Sivi vuk snimljen u Zoološkom vrtu. HSP mu je bio pokrovitelj od prosinca 2004. do prosinca 2009.Potpora vuku trajala je točno dvije godine. U prosincu 2006. godine uplaćeni su posljednji novci za hranu i stanište životinji, nakon čega je vuk prepušten Zoološkom vrtu grada Zagreba.

Dali 15 000 kuna i onda prestali plaćati

– U razdoblju od dvije godine Hrvatska stranka prava je uplatila oko 2 000 eura za pokroviteljstvo sivog vuka. Tada su samo prestali plaćati. Danas je pokrovitelj kozmetička tvrtka dm-drogerie Markt d.o.o. – objasnili su kratko iz Zoološkog vrta Zagreb.

U vodstvu HSP-a su objasnili da su držali sponzorstvo sve dok se životinja nudila te da trenutno nema modela pokroviteljstva, iako je trenutni pokrovitelj DM.

– Nismo dobili papire za pokroviteljstvo. Valjda su u zoolškom dobili neka sredstva pa im to nije više bilo toliko interesantno. Mi smo svojevremeno sponzorirali nabavu hrane, a kada dobijemo papire, uključit ćemo se opet – objasnio je Vlado Jukić, glavni tajnik HSP-a. 

Pero Kovačević, bivši član HSP-a rekao nam je kako je on zajedno sa, također bivšim članovima HSP-a Tončijem Tadićem te Miroslavom Rožićem bio jedan od trojice inicijatora pokroviteljstva, ali da ne zna što se kasnije dogodilo sa projektom.

Svatko može posvojiti životinju u zoološkom

Zoološki vrt je, inače nedavno, uz pokroviteljstva koja su namjenjena za tvrtke, uveo i projekt posvajanja koje može uzeti bilo koji građanin. No, gospodi iz HSP-a ne preporučamo da o tome niti ne pomišljaju kako bi ipak sačuvali životinje u ZOO-u.