Hrvatska objavljuje rat protiv raka – prilika za spašavanje 4500 života godišnje

Hrvatska je po smrtnosti od raka druga među zemljama EU te imamo preko 170 000 građana koji su imali ili imaju rak

U Hrvatskome saboru održan je radni sastanak skupine „Zastupnici u borbi protiv raka“ na kojem je predstavljen nacrt Nacionalnog plana protiv raka, sveobuhvatnog dokumenta koji je nastajao tri godine, a objedinjuje čak 228 konkretnih mjera usmjerenih na sve segmente zdravstvene skrbi, od prevencije, ranog probira, kvalitetne dijagnostike do liječenja i monitoringa ishoda.

Kako je rečeno na radnom sastanku dosljednom provedbom Plana imali bismo priliku prometnuti se iz jedne od najneuspješnijih europskih zemalja u prevenciji i liječenju raka u zemlju primjer, jer je riječ o prvoj pravoj, istinskoj i sveobuhvatnoj reformi zdravstvenog sustava koja će počivati na ishodima. Zaključak je to radnog sastanka u organizaciji skupine „Zastupnici u borbi protiv raka“ pod vodstvom nezavisnog zastupnika Siniše Varge, na kojemu je prof.dr.sc. Eduard Vrdoljak, predsjednik Povjerenstva za izradu i praćenje Nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti, predstavio nacrt Nacionalnog plana protiv raka i rad Povjerenstva.

Doktor  Vrdoljak istaknuo je kako su jedini načini za poboljšanja u borbi protiv raka ciljane promjene u organizaciji zdravstvene zaštite, nabavi opreme za zračenje, poboljšanje dostupnosti inovativnih lijekova te razvoj centara izvrsnosti kao preduvjeta za bolje ishode, budući da bi upravo ishodi liječenja trebali biti mjerilo kvalitete bolnica.  Kako bi Plan zaživio u svim segmentima i donio neophodna poboljšanja u borbi protiv raka, potrebna mu je stalna i snažna politička podrška, pa je ključno čim prije postići nacionalni konsenzus oko javnih politika i mjera u zdravstvu, koje moraju biti iznad stranačke i ideološke pripadnosti.

Na sastanku je istaknuto kako je rak uzrok svake šeste smrti u Hrvatskoj, naš vodeći javnozdravstveni problem i problem društva u cjelini, a Svjetska zdravstvena organizacija predviđa kako će se do 2035. godine broj oboljelih od raka udvostručiti. Hrvatska je po smrtnosti od raka druga među zemljama EU te imamo preko 170 000 građana koji su imali ili imaju rak. Zbog svega toga ove jeseni očekuje se službeno usvajanje Nacionalnog plana protiv raka u Hrvatskom saboru kao i njegova brza i odlučna implementacija u sustav od početka 2020. godine.

 – Godišnje u Hrvatskoj imamo 23 650 novooboljelih od raka, a svakodnevno se otkriju 64 nova slučaja zloćudnih bolesti među hrvatskim pacijentima. Nacionalni plan protiv raka mehanizam je za smanjenje ovih brojki. Vrlo brzo nakon davanja u saborsku proceduru Plan će biti spreman za implementaciju, a cilj je za 10 godina, na godišnjoj razini, spašavati 4 500 života. Borba protiv raka je pitanje opstojnosti nacije, zato se moramo ujediniti i provesti ovaj Plan, istinski reformirati onkologiju, a zatim i zdravstvo u cjelini – naglasio je Vrdoljak i dodao kako je Nacionalni plan protiv raka prvi korak prema postizanju konsenzusa oko mjera koje mora provoditi svaka administracija, bez prekida kontinuiteta, jer jedino tako možemo očekivati promjenu nabolje.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof.dr.sc. Damir Eljuga i predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina pozdravili su i podržali inicijativu „Zastupnici u borbi protiv raka“ kao i što skorije službeno donošenje i provedbu Nacionalnog plana protiv raka.

– Hrvatska liga protiv raka snažno podržava usvajanje i realizaciju Nacionalnog plana borbe protiv raka. Sustavna edukacija i kontinuirano ulaganje u znanje ključni su u borbi protiv zloćudnih bolesti koje u Hrvatskoj dnevno oduzimaju 12 života. Primarna prevencija je itekako važna, 30 posto slučajeva raka može se izbjeći uz bolje životne navike, a ključno je i povećati odaziv na preventivne preglede s 20 na barem 80 posto jer će tako preživljenje od zloćudnih bolesti biti bolje i dulje. Čeka nas puno posla, a budući da se u Hrvatskoj provode tri nacionalna programa prevencije zloćudnih bolesti cilj je motivirati građane da se besplatno testiraju radi ranog otkrivanja raka – rekao je Eljuga.

Kako je rekao predsjednik Koalicija udruga u zdravstvu Belina rak je kompleksna bolest na razini pojedinca i njegove obitelji, ali i na razini cijelog društva.

– Vrlo je važno kod donositelja odluka  razviti svijest o tome što rak zapravo jest, što će dugoročno učiniti ovome društvu i što možemo učiniti kako bismo to spriječili – kazao je Belina.

– Borba protiv raka mora biti prioritet rada svih saborskih zastupnika, bez obzira na stranačke boje. Zajedno sa strukom i udrugama pacijenata moramo raditi na promjeni paradigme o zloćudnim bolestima, poboljšanju prevencije i odziva na preventivne preglede, te poboljšanju dijagnostike i terapije za svakog oboljelog, istaknuo je predsjednik skupine Zastupnici u borbi protiv raka zastupnik Siniša Varga.

Za rujan 2019. godine predviđen je radni sastanak u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo na temu „Javnozdravstveni pokazatelji i trendovi raka”.

 

Press materijal