Do 31. listopada ove godine dvanaest je žena stradalo od ruke partnera

Autor: Ana Stilinović 11/24/2016 16:52

Ono što treba uvijek imati na umu je to da je nasilje nad ženama najčešće prisutno dulje i vrlo često su s njim već upoznate nadležne institucije. 

– Ono što želimo osvijestiti kroz rad državnih institucija i edukacije stručnih osoba, pa i medijskim istupima da je ovo društven javni problem. Nažalost, danas statistike pokazuju da žene trpe u dugotrajnim vezama i preko 10 godina obiteljsko nasilje. Ono što nam pokazuju posljednji slučajevi, tu radikalizaciju i brutalizaciju sadašnjih bivših partnera, u trenutku kada se odluče odvojiti i kad kažu ne takvom obliku zajedničkog života, jednostavno završavaju sa smrtnim ishodom – izjavila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

– Nažalost, čini mi se da Hrvatska, što se tiče normativnog okvira, zaostaje za regijom. Naime, države iz regije su ratificirale Istanbulsku konvenciju, konvenciju Vijeća Europe za sprječavanje nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, a Hrvatska nije. To je žalosno, zabrinjavajuće i nedopustivo. Mislim da Hrvatska treba sutra ratificirati Istanbulsku konvenciju i što prije unaprijediti svoj zakonski okvir na tom području – rekla je specijalna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama Dubravka Šimonović.