Dan Europe u Zagrebačkoj županiji

Ovogodišnja svečanost obilježavanja Dana Europe u Zagrebačkoj županiji održat će 9. svibnja u Jastrebarskom

Foto: www.jastrebarsko.hr

Program obilježavanja odvijat će se pod sloganom ‘Ponosan na kulturnu baštinu’, a niz događanja posjetitelje očekuje u Perivoju dvorca Erdödy.

Kroz šetnicu u Perivoju šetat će povijesne osobe iz javnog života, u zgradi Žitnice bit će postavljena tradicionalna ‘Cvetkovačka iža’ i predstavljen način života iz prethodnih vremena, a u amfiteatru će nastupiti Vitezi zelingradski i kuburaška udruga ‘Okić’.

Zabavni program odvijat će se na centralnoj pozornici u Perivoju uz nastup kulturno umjetničkih društava i predstavljanje narodnih nošnji s područja Zagrebačke županije, te koncert Mie Dimšić, jedne od najpopularnijih mladih pjevačica i kantautorica.

Inače, 9. svibnja obilježava se kao Dan Europe od 1985. godine u spomen na datum kada je 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Republike Francuske predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao „Schumanova deklaracija“, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija. Obilježavanju Dana Europe Zagrebačka županija pridružuje se 14. godinu za redom.

Izvor: www.jastrebarsko.hr