Crvena nit provukla se kroz prostore starog MSU-a

Rad Vlade Marteka

Autor: Maja Gujinović 5/8/2010 17:25

Ne slučajno danas, 8. svibnja, na datum koji se nekada obilježavao kao Dan oslobođenja Zagreba, u staroj zgradi Muzeja suvremene umjetnosti i Galeriji Nova, točno u podne otvorila se izložba ‘Umjetnost uvijek ima posljedice’.

-.-WHW-.-Rad Bálinta SzombathyaIzborom tog datuma, kao i činjenicom da se izložba odvija u sklopu Subevrsive Film Festivala koji se ove godine bavi socijalizmom, kustosi su željeli naglasiti tendenciju izjednačavanja nacizma i komunizma u današnjem sagledavanju povijesnog naslijeđa.

Izložba je ušla u urede, skladišta, depoe stare zgrade

Izložba proizlazi iz dvogodišnjeg suradničkog projekta organizacija tranzit.hu iz Budimpešte, Muzeum Sztuki iz Lodza, Centar za nove medije kuda.org iz Novog Sada i Što, kako i za koga/WHW iz Zagreba, a dio je popratnog programa Subversive Film Festivala.

U iseljenom prostoru Muzeja koje su kustosice WHW-a odlučile ostaviti u stanju u kojem su ga zatekle, radovi su postavljeni kroz sve sobe ‘bivšeg’ MSU-a. Tako su kao izložbeni prostor poslužili i uredi, skladišta, depoi, čajne kuhinje. . .

Razlog tome je bio, kako je objasnila Sabina Sabolović iz kustoskog kolektive WHW koji slave deset godina rada, pokazati što se sve ono ‘iza kulisa’ muzeja što većina publike nikada nije vidjela.

Radovi koji prate ‘crvenu nit’ razmišljanja umjetnika kroz nekoliko generacija domaćih i inozemnih umjetnika, od 1950-ih do danas uključuju povijesne radove i nove produkcije, arhivsku građu i istraživačku dokumentaciju.