Crtančica me podsjeća na mene kao djevojčicu

Ivanka Mazurkijević u predstavi Crtančica

Autor: Maja Gujinović 1/28/2010 10:54

Crtančica je usamljena djevojčica koja je izlaz iz stvarnog svijeta samoće našla pomoću mašte i crteža, kojima je stvorila paralelni svijet u kojem je mogla stvoriti sve što poželi. Pa je tako nacrtala kuću, odjeću, -.-Scena Gorica-.-Efekti u predstavi dobiveni su pomoću uv svjetala i video projekcija scenografkinje Željke Jordanprijatelje, životinje…

 

A kako izgleda svijet Crtančice na Sceni Gorica nacrtati će, otpjevati i otplesati i sama maštovita i uvijek vesela pjevačica grupe ‘Stampedo’ Ivanka Mazurkijević, na premijeri predstave ‘Crtančica’ u petak 29.siječnja.

– Zadržala sam u sebi dosta onog dječjeg, ali ne u u negativnom smislu, djetinjastom. Već pozitivne stvari znatiželju i maštu. Zbog toga Crtančica i ja imamo dosta toga sličnog. Podsjeća me na sebe kada sam bila dijete – objasnila je Mazurkijević u stanci između probi.

Nacrtani svijet mašte prikazan u pomalo Burtonovskom stilu

Iako glumiti u kazalištu Ivanki Mazurkijević nije nepoznanica, ovo joj je prvi put da se našla sama na pozornici u ovako zahtjevnoj ulozi, u kojoj kao glavni i jedini lik glumi, pjeva, pleše, pripovjeda i crta.

– Ovo je ‘ozbiljna’ predstava za djecu. Jako je zahtjevno to sve odraditi sam na sceni. Na probama, koje traju već mjesec dana, nemate ni trenutka odmora – rekla je Mazurkijević, te dodala kako je u predstavi posebno zanimljiva scenografija napravljena u pomalo Tim Burtonovskom stilu, pomoću uv svjetala. Do sada je na Sceni Gorica igrala Liju u predstavi ‘Ježeva kućica’ a s predstavom za djecu ‘Gameboy i mine’ proputovala je s glumačkom ekipom cijelu Hrvatsku.

-.-Scena Gorica-.-Ivanka Mazurkijević u predstavi CrtančicaZahtjevna uloga u debitantskoj predstavi priznate kostimografkinje Ane Sacić Gecan

Priču o osamljenoj djevojčici koja živi u vlastitom svijetu mašte kojeg stvara crtajući osmislila je priznata kostimografkinja Ana Savić Gecan poznata po suradnji na predstavama Ivice Buljana i Krešimira Dolenčića. Dobitnici Zlatne arene za kostimografiju filma ‘Sami’ Lukasa Nole ‘100 minuta Slave’ Dalibora Matanića ovo je prva vlastita režija.

Njena je intencija bila potaći djecu da ne budu samo pasivni konzumenti priča, te da se u životu jednakovrijedno izražavaju likovnim, a ne samo verbalnim sredstvima.

– Iako smo se poznavale iz viđenja još iz mladenačkih dana, Ana me je jednog dana srela na ulici i rekla kako je napisala tekst za predstavu u kojoj sam ja glavni lik – prepričava Mazurkijević.

Neobično je to što su pri tom radu zamijenili uloge, iako za predstavu obje rade i one stvari kojima se primarno bave.

Pa je tako Ana Savić Gecan uz tekst i režiju pripremila i kostimografiju a Ivanka Mazurkijević je skladala glazbu zajedno s kolegom iz Stampeda Stankom Kovačićem. Osim ove produkcije za Scenu Gorica su radili i glazbu u predstavama ‘Božićna haljina’, ‘Pir malograđana’ i ‘Osvrni se gnjevno’.