Besplatno tuširanje za beskućnike u Zagrebu uskoro bi moglo otići u zaborav

Kako projekti završavaju kroz godinu dana, a nisu financirani od Grada Zagreba, uskoro će se morati privesti kraju.

Dom nade

Jedino mjesto u Gradu Zagrebu gdje se beskućnici mogu besplatno istuširati i oprati svoju odjeću nalazi se u sklopu udruge Dom nade zahvaljujući europskom projektu naziva Rješenje za 5, a uskoro bi ta usluga mogla biti onemogućena jer krajem godina ostaju bez sredstava za rad.

– Već smo prošli više od pola projekta, vrijeme brzo ide, iza ugla se događa nešto što se i prije pojavljivalo, a to je završetak projekta jer je 31.12. blizu. Prijeti nam to da se ponovi povijest kada su se projekti uspješno odrađivali, a onda bi se završili i nestalo bi sredstava za prostor, rad, plaće, a najveću štetu bi pretrpjeli upravo naši korisnici – poručuje Danijel Vuga, predsjednik udruge Dom nade.

On je zajedno sa svojom suprugom Marijanom Ivanić Vuga udrugu i osnovao jer je prepoznao kako u Zagrebu nema prostora gdje beskućnici mogu doći i istuširati se te oprati svoje rublje.

– Radi se o jedinom dnevnom boravku za beskućnike u Gradu Zagrebu koji pruža, između ostalih resocijalizacijskih aktivnosti i mogućnost obavljanja osobne higijene, točnije pranje veša, sušenje, tuširanje, jednostavne obroke i drugo – pojašnjava Vuga.

Kako se projekt uskoro zadržava, predsjednici udruge Dom nade, ali i korisnici se iskreno nadaju kako će opstati te poslužiti i drugim udrugama kao primjer.