I dalje se nastavlja saga oko radova na Trgu žrtava fašizma

Posljednjih mjeseci radovi na Trgu žrtava fašizma pune medijske stupce. Građani zahtijevaju hitnu obustavu radova dok se ne provede javna rasprava, a s dnevnog reda aktualne sjednice Gradske skupštine Milan Bandić i koalicijski partneri skinuli su spomenutu točku oporbe

Nakon 12 prosvjednih srijeda na Trgu žrtava fašizma, građani su odlučili- 93 glasa za hitnu obustavu radova sve dok se ne provede javna rasprava s građanima i strukom. Podršku građanima dao je i predsjednik Vijeća gradske četvrti Donji grad Petar Paradžik.

– Mi tu predstavljamo građane koji su nas zvali da nas pitaju što se događa, ali ni mi ne znamo odgovoriti. Upadamo u vrlo glupu situaciju jer Vijeće gradske četvrti  je zapravo predstavnik građana u Mjesnoj samoupravi i to je krajnji čin demokracije koju možemo učiniti, da ni na koji način ne bude ispolitizirano pitanje Vijeća koje se odupire proceduri koja je totalno preskočena, odupiremo se načinu na koji se to tamo radi – objasnio je predsjednik Vijeća gradske četvrti Donji grad Petar Paradžik.

Zabrinutost oko radova izrazile su gotove sve relevantne struke.

– Ključni problem je da je nestalo jedno zanimanje koje se nekada zvalo urbanističko. Više nemamo urbanističko planiranje Grada Zagreba, pa ne znam kako će se uopće razvijati dugoročno. Osim toga, sporne su procedure kojih bi se svi trebali pridržavati. Ne krše se samo procedure nego i zakoni i većina zahvata radi se iza leđa građana – rekao je povjesničar umjetnosti Krešimir Galović.

Iako je dvorana bila ispunjena do posljednjeg mjesta, četiri mjesta predviđena za predstavnike Grada, ipak su ostala prazna, što je izazvalo dodatni bijes građana, ali i veliki upitnik o transparentnosti radova.

– Gradske vlasti nas ignoriraju, pa smo zato i napravili zbor građana. Uputili smo im pozive još prije dva tjedna, ali nisu se odazvali niti ovaj put. To je bio prijateljski poziv, poziv građana – dodao je Paradžik.

No, tu kontroverze oko radova na Trgu žrtava Fašizma nisu stale. S dnevnog reda sjednice Gradske skupštine Milan Bandić i koalicijski partneri skinuli su točku oporbe, kojom traže da se obustave radovi na Trgu žrtava fašizma dok se ne provede javna rasprava.

– Odbor za prostorno uređenje tražio je hitnu obustavu radova na Trgu žrtava fašizma, kao i Vijeće gradske četvrti Donji grad kao i Zbor građana. Znamo da nije provedena niti stručna niti javna rasprava, ali ni konzultacije s Vijećem gradske četvrti što je trebalo po Statutu. Unatoč tome, gradonačelnikov klub predlaže micanje s dnevnog reda. Zašto? Zato što je svima jasno da dio dokumentacije fali, da se retroaktivno ona nabavlja te smo ostali zakinuti za neke odgovore koje smo već ranije zahtijevali – obrazložio je gradski zastupnik Tomislav Tomašević.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je na to samo kratko odgovorio.

– Vama ništa drugo nije preostalo nego da prosvjedujete. Što se tiče Trga žrtava fašizma, produžit ću dva mjeseca rok završetka. To ćete dobiti još fore, da možete dalje prosvjedovati – izjavio je Bandić.

Da se radi o demokratskoj proceduri, slaže se i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Andrija Mikulić.

– Tu ne vidim apsolutno ništa loše. Najnormalnija je situacija kad donesete odluku voljom većine, da se ona poštuje. Prema tome, ta točka je skinuta s dnevnog reda. Ne radi se o nikakvoj diktaturi kao što pojedini zastupnici tvrde, već o volji većine, odnosno o demokraciji – istaknuo je Mikulić.

S druge strane oporba i dalje tvrdi da se radi o presedanu.

– Gradonačelnik se odlučio za jednu potpuno drugačiju taktiku, a to je neodgovaranje na pitanja. On izbjegava odgovore na pitanja, a priča samo o onome o čemu želi pričati, a čini se da je odlučio da će na sva pitanja odgovarati pisanim putem- dodao je gradski zastupnik Matej Mišić.

Oporba tvrdi kako od svojih zahtjeva neće odustati iako o tome danas nece biti u mogućnosti raspravljati.