KLUB ZASTUPNIKA LIJEVOG BLOKA: Grad treba odgoditi plaćanje komunalne naknade tvrtkama u stečaju

U Hrvatskoj postoji određeni broj poduzeća u stečaju koje su u situaciji da nisu isplatile plaće radnicima, a među najpoznatijim slučajevima su 553 radnika Diokija, koji potražuju više od 90 milijuna kuna za neisplaćene plaće te 829 radnica Kamenskog, koje potražuju više od 40 milijuna kuna

Klub zastupnika lijevog bloka, na sjednici Odbora za gospodarski razvoj, predložio je nadopunu odgode plaćanja komunalne naknade te ističu kako se moraju dodati dva nova stavka, od kojih se jedan odnosi na plaćanje komunalne naknade samo u onom dijelu trgovačkog društva u stečaju, u kojem se obavlja poslovna djelatnost. Drugi dodani stavak odnosio bi se na odgađanje plaćanja komunalne naknade, kako bi se dio novca mogao isplatiti radnicima, zbog teške situacije u kojoj se mnogi od njih nalaze. No, iz nadležnog Gradskog ureda dobili su odgovor.

– Određene kategorije oslobođenja su već predviđene odlukom o komunalnoj naknadi Grada Zagreba, gdje su razrađene te stavke, odnosno u granicama i na način kako to propisuje zakon. Sve spomenute stvari, kao što su redoslijed naplate, prednost naplate vjerovnika stečajne mase u odnosu na stečajne vjerovnike, obveza osiguravanja sredstava od strane stečajnog upravitelja, to je sve propisano stečajnim zakonom te nije nešto što se razrađuje posebno odlukom o komunalnoj naknadi – izjavio je Mladen Tomac, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Pojedini zastupnici složili su se kako je najprije potrebno razraditi financijsku analizu konkretnih troškova.

– Ovdje se u konkretnom slučaju često spominju Dioki i Kamensko, a govori se o uredbi koja bi regulirala sve pravne osobe koje se nalaze u stečajnom postupku. Ako bi se to stavilo na snagu onda bi se moralo znati o kojem se broju ljudi radi i o kojim se troškovima tu radi. Načelno, vrlo je nezahvalna situacija postaviti se u tu ulogu. Ja nemam velikih problema s tim jer draža mi je realnost od demagogije, ali treba mijenjati zakon – objasnio je član Odbora za gospodarski razvoj, Krešimir Kartelo.

Kartelo smatra kako je nužno promijeniti prvenstvo naplate, a ne bi se trebalo odustajati od potraživanja.

– Svaka usluga ima svoju cijenu, a svaka cijena treba biti plaćena u jednome trenutku. Ja nemam ništa protiv toga da radnici dobiju plaću prije nego što se plati komunalna naknada, ali se komunalna naknada onda mora platiti kao što se mora platiti i potraživanje nekog drugog dobavljača, jer i taj Grad Zagreb koji se odriče svojih potraživanja također ima radnike kojima treba isplatiti plaću – dodao je Kartelo.