7000 POTPISA PROTIV PLANA GOSPODARENJA OTPADOM: Cijela oporba najavila glasovanje protiv, HDZ će biti suzdržan

U tijeku je 11.sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba, a zastupnike su ispred ulaza dočekali prosvjednici koji se bune protiv donošenja Plana gospodarenja otpadom. Udruga UZOR za zaštitu okoliša iz Resnika, Krizni eko stožer Zagreb, Udruga eko Zagreb, Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec, Udruga eko 2000, udruga Obreščica – Brezovica za Zagreb, te Građanske inicijative iz Podsuseda i Ivanje Reke okupile su se jutros ispred Gradske skupštine izviždavši gradonačelnika Milana Bandića.

Istaknuli su kako je predloženi Plan baziran na dugo planiranoj izgradnji Centra za smeće sa spalionicom za otpad i mulj na lokaciji CUPOVZ-a, na vodozaštitinom području sa katastrofaslnim ekološkim, zdravstvenim i financijskim posljedicama, ne samo za Resnik, Sesvete, Dubravu i okolna naselja, nego za cijeli Zagreb i Zagrebačku županiju. Navode kako izgradnjom Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom nastaje jedan još veći i opasniji Jakuševec.

Na Aktualnom satu gradski zastupnik Renato Petek upitao je Milana Bandića kako je došlo do odabira lokacija za planirane objekte u Brezovici, Obreščici, Podsusedu i Resniku.

– Pristigle su brojne peticije građana, broj potpisa je prikupljen u broju većem nego što ste vi u Brezovici dobili glasova. Molim da se dokumentacijom rasvijetli kako je došlo do odabira tih lokacija. Molim Vas za transparentnost, jer način odabira lokacija nije jasan ni samim građanima – naveo je Petek.

Gradonačelnik Bandić mu je odgovorio kako je sva dokumentacija dostupna na službenim stranicama.

– Sve je dostupno zadnjih 18 godina. Što Vam znači da to bude transparentno? Pa ja nisam za netranstarentnost. Vi ste u Brezovici dobili 8 glasova, a što se peticije tiče i danas sam jednu dobio. To je demokratski, a dokumentacija je dostupna na web stranicama gradskih ureda – odgovorio je Bandić.

SDP-ov zastupnik Matej Mišić na Aktualnom satu GSGZ također se dotaknuo pitanja otpada i to na području bivše cementare u Podsusedu.

– Građani Podsuseda su građani drugog reda, to je kvaliteta zraka druge kategorije. Čak ni Jakuševec nema toliko zagađen zrak, a to je posljedica rada cementare i CIOS-a. Najavili ste kako će Plan gospodarenja otpadom biti kreiran kao koncenzus između struke i javnosti, a uspjeli ste dostaviti dokument kojem se protive i struka i javnost. Danas Vam je prije sjednice predano preko 7000 potpisa, a građane koji se bore za čist zrak nazvali ste balvanašima. Postoji opasnost od izglasavanja ekološke katastrofe danas na ovoj skupštini. Moje pitanje je zašto Grad Zagreb nije iskoristio alternativnija i jeftinija rješenja prihvatljiva i struci i javnosti?

Gradonačelnik Bandić ponovno nije dao konkretan odgovor.

– Vi ste sada s ove govornice diskutirali kao profesor emeretisu ekologije, a uvjeren sam da o tome nema pojma. Vi niste nikada bili u rovu odgovornosti, a bome nećete ni biti još dugo. Sve što predlažemo je temeljeno na proceduri, zakonu i mišljenju struke. Jedino ako vi ne mislite na druga struku, koji je postojao za vrijeme partije. Ništa nije predloženo bez poštivanja propisa i zakona. Odgovorno tvrdim da će Plan gospodarenja otpadom donijeti ova ili sljedeća skupština.

Cijela oporba istaknula je kako neće podržati Plan gospodarenja otpadom, a Bandićev kolacijski partner HDZ na ovoj točci će glasati suzdržano. Za klub Neovisnih za Hrvatsku nagađa se kako ni oni neće podržati ovakav prijedlog, te time Plan gospodarenja otpadom na 11.sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba neće proći. Još uvijek se čeka na glasovanje o ovoj točci.