Umjetnost kao terapija

Projekt 'Estetizacija i rehumanizacija javnog prostora: primjer umjetničke intervencije u bolničkom okruženju' nastao je u oviru EU projekta CreArt 2017. Njegovom realizacijom, u prostorijama Kliničkog bolničkog centra Zagreb, želi se potaknuti društveno osvješćivanje prihvaćanja umjetnosti kao sastavnog dijela života, u svrhu bržeg i lakšeg opravka te poticajnije radne okoline

Kaže se kako je umjetnost u oku promatrača, no neki od promatrača imaju puno briga koji ih muče. Pogotovo ako se nalaze u dugim bolničkim hodnicima, u kojima često provode brojne sate. Potaknuti time, iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika odlučili su unijeti malo boje u monotone bolničke prostorije oslikavajući bolnicu na šest različitih lokacija.

– Hrvatsko društvo likovnih umjetnika se, u okviru svog višegodišnjeg projekta CreArt, odlučilo umjesto prezentiranja umjetnosti samo unutar galerija, intervenirati kroz umjetničke radove u javni prostor grada Zagreba. Prošle godine smo išli na javne trgove i mjesta gdje se Zagrepčani okupljaju, a ove godine smo se odlučili za bolnicu – objasnila je Ivana Andabaka, ravnateljica HDLU-a.

Projekt se provodi već treću godinu zaredom. Cilj je doprinijeti boljitku cijele bolničke zajednice, od osoblja do pacijenata.

– Istraživanja, koja se provode od šezdesetih godina u svijetu, pokazala su kako umjetnost pozitivno doprinosi terapijskom učinku te smanjenju krvnog tlaka, bržeg oporavka, bolje komunikacije pacijenata i osoblja samim intervencijama u bolnički prostor. Vođena sa tim nekim svjetskim iskustvima, koncipirala sam projekt te pozvala umjetnike i istraživače da i mi takvo nešto izvedemo u Hrvatskoj – istaknula je Melinda Šefčić, autorica projekta.

Tim akademskih umjetnika nije imao nimalo lagan zadatak, no inspiracije im nije nedostajalo.

– Odabrala sam motiv breza radi njihove zapravo prozračnosti, ljepote, relativno pravilnog ritma. Nadam se da će pacijenti uživati i da će im se svidjeti te da će djelovati na njih onako kako sam zamislila da bi trebalo – zaključila je Ana Ratković, akademska umjetnica.