Zagrebancija

Ženka crvene pande dobila ime po Coco Chanelu

Autor:: Tanja Molvarec 11/13/2010 14:11

Coco i Bambu nova su imena preslatkih malih crvenih pandi koje svakim danom oduševljavaju posjetitelje Zoo vrta. Lucija Ahčin, 11-godišnja Zagrepčanka bila je najsretnija kada je saznala da je upravo njen prijedlog za odabir imena male ženke prošao na izboru što je velik uspjeh s obzirom da se biralo između 800 prijedloga.

– Odabrala sam ime Coco jer me podsjeća na Coco Chanel. Ona je bila vrhunska kreatorica, a ove pande imaju lijepo krzno kao da ih je upravo ona kreirala – objasnila je mala Lucija koja će ih, kako kaže, sada posjećivati koliko bude mogla.  

Pande su toliko popularne da čak imaju i svoju kumu. Anđa Marić itekako je zadovoljna ovom ulogom.

– Sada ću sve nagovarati da dođu vidjeti moje kumče. Simpatična su imena pogotovo Coco. Volim životinje i ovo je za mene velika čast – kazala je Anđa i suput se našalila da i ona i pande imaju istu crvenu boju ´krzna`.  

A koliko je oduševljena ovim krznenim životinjama pokazala je kada je u jednom je trenu prekinula naš razgovor kako bi ih otišla slikati kada su bile jako blizu stakla. Bambu i Coco dobile su imena na Međunarodni dan crvenih pandi, a njihovi roditelji također nose maštovita imena Amelie i Jorrita. Kako je istaknula ravnateljica Zoo vrta Dubravka Maljković, jedna od najvažnijih zadaća je očuvanje ugroženih vrsta poput ove.

– Upravo zbog toga smo iznimno ponosni što se crvene pand euspješno razmnožavaju u Zagrebu. Kako ih je u europskim zoološkim vrtovima mali broj, svaki mladunac iznimno je vrijedan – kazala je Maljković.  Gea Vlašić stigla je čak iz Rijeke kako i vidjela male pande jer je upravo ona osvojila nagradu za najljepši crtež.

– Obožavam ih, predivne su i da ih bar mogu odvesti doma –kazala je 11-godišnja Gea.

Kako bi se upozorillo na važnost očuvanja crvenih pandi u njihovu prirodnom staništu, na obroncima Himalaje, prvi put je diljems vijeta obilježen Dan crvenih pandi. Inicijativu je pokrneula Mreža crvenih pandi. A kako bi se bolje upoznali s tim životinjama postavljen je u Zoo vrtu i edukativni štand. Oni najmlađi su pak oslikavali svoja lica jarko crvenim bojama i dobro se pritom nasmijali i zabavili.

 

Exit mobile version