Zagrebancija

Zapušteno zemljište i ruševni objekti strah i trepet za stanovnike

Autor: Ivana Keleš, FOTO: Jabuka TV 3/25/2016 9:09

U zagrebačkom naselju Vrapče – jug, gradskoj četvrti Stenjevec, na samo par metara od kuća i stanovnika desetljećima stoji zapušteno građevinsko zemljište te dva ruševna objekta veličine oko 5000 metara kvadratnih. Prostor je to nekadašnje JNA,  a kasnije Ministarstva obrane, koji je u vlasništvu Republike Hrvatske. Prepun ruševina, smeća i raznih divljih životinja, danas predstavlja strah i trepet za obližnje stanovnike.

– Ovo ruglo se konačno mora urediti. To je sramota za cijeli grad Zagreb. Mi smo na 15 minuta od Trga bana Jelačića, a već to desetljećima stoji neobnovljeno – rekao je Željko Pulek, inicijator rušenja objekata i prvi susjed tog zapuštenog građevinskog zemljišta.

Nekada je, kako kaže gospodin Pulek, na tom mjestu bilo vojno skladište. Devedesetih godina došlo je do požara, a sada je tamo ostao samo betonski podrum koji svakim danom sve više propada.
– Taj beton se urušava. Po ljetu tu dolaze djeca, igraju se, a znaju se i zavući unutra. Može se lako dogoditi katastrofa – izjavio je Pulek.

Osim toga, na napuštenom zemljištu nalazi se i drvena šupa koja također može izazvati velike nevolje.

– Na šupi se urušio krov. Da se to zapali više se ne bi moglo ugasiti, a kuće su samo pet metara dalje – životopisno je objasnio gospodin Pulek.

PROMJENA GUP-a

Prije više od deset godina, obližnji stanovnici čak su inicirali promjenu generalnog urbanističkog plana što je na posljetku i provedeno.

– To je zemljište danas po GUP-u predviđeno za gradnju društvenog objekta, nešto poput staračkog doma – rekao je Pulek.

A Grad Zagreb tražio je upravo zemljište upravo od  5000 kvadrata za gradnju staračkog doma. No, htio ga je kupiti u zagrebačkoj Dubravi. Stanovnicima koji žive blizu razrušenog objekta to je i više nego apsurdno.

– Ovdje ima 5000 kvadrata kojima je vlasnik država. Trebaju samo sjesti za stol vlasnik i odgovorni iz Grada da se ovdje nešto izgradi po puno jeftinijoj cijeni nego što bi se gradilo u Dubravi – objasnio je Pulek.

Komunalni redar unazad dvije godine dva puta je dolazio do zapuštenog građevinskog zemljišta. U zadnjem izdanom riješenju od 14. siječnja ove godine donio je zaključak da se u roku godinu dana dvije ruševne zgrade moraju ukloniti,  a cijeli prostor urediti i sanirati. Obližnji stanovnici zadovoljni su tom odlukom, a ako se ona ne ostvari, najavljuju pokretanje peticije i vršenje još jačeg pritiska na nadređene, jer kako kažu, žele napokon stati na kraj tom ruglu njihova naselja koja im već više od desetljeća predstavlja najgoru noćnu moru. 

 

Exit mobile version