Zagrebancija

Zagreb: Proslavljen Holi, indijski festival boja

Autor:: Tanja Molvarec 3/1/2010 12:20

Indija danas slavi Holi, festival boja, a mirisi i veselje proljeća stigli su i u prostorije dječjeg odjela Gradske knjižnice u kojoj se također obilježio dolazak ovog godišnjeg doba.

Tmurnu zimu otpratila su djeca iz vrtića ´Budućnost` odjevena posebno za ovu prigodu u raznobojne indijske nošnje.

Djeca su pažljivo pratila priče Kosjenke Brajdić koja ih je upoznala sa značenjem pojedinih boja, a potom je izvedena i lutkarska predstava o dobrom dječaku i zloj čarobnici.

– Draga djeco, otkrit ću vam jednu tajnu…. – počeo je s pričom Predrag Daraboš, dok su sve male znatiželjne oči bile uprte u njega i uz svoju lutku ispričao legendu o dobru koje je pobijedilo zlo.

Indijski festival boja se po prvi put slavio u Zagrebu i to zahvaljujući udruzi Lotos koja se bavi promicanjem indijske kulture i baštine.

– Cilj nam je ovim programom promovirati osebujnu indijsku kulturu i običaje. Također, radimo i na razvijanju suradnje Hrvatske i Indije, pa smo odlučili organizirati ovaj festival kako bi djeca u Zagrebu barem malo mogli doživjeti to veselje i slavljenje proljeća koje nikada ne zaobilazi Indiju – kazao je Renato Petek, predsjednik udruge Lotos.

Dodaje da ovaj festival ima puno sličnosti sa Uskrsom, jer se na taj blagdan također bojaju pisanice.

Posebna gošća ovog nesvakidašnjeg događaja bila je i zagrebačka Indijka, Laksmi Kumar kojoj su se posebno razveselila djeca.

– Festival Holi predstavlja pobjedu dobra nad zlom, a pozdravlja i donosi proljeće. Na taj dan u Indiji pozovemo sve svoje prijatelje i poznanike s kojima zajedno plešemo i bojimo si lica. Na ulicama se sve trese od plesa i pjesme, a boje se bacaju na sve. Od turista do prolaznika, dok se djeca gađaju i pištoljima u kojima su boje. To je dan kada svi požute, pozelene, pocrvene ali su svi veseli i živahni – objasnila je Laksmi Kumar, koju je posebno razveselilo to što je, iako nije kod kuće, mogla barem malo uživati u festivalu.

Vrhunac ovog događaja bio je kada su djeca izašla u dvorište na kojem su ih dočekale ružine latice u bezbroj boja kojima su se djeca gađala uz vrisku i smijeh.

Festival boja u Indiji traje cijeli dan pa je tako i u knjižnici za navečer u 19 sati organizirana izložba Namaste Irene Gayatry Horvat i Lojzea Kalinšeka u Galeriji Kupola i čitaonici, ali i nastup plesnog ansambla Asparadhe.

>>>POGLEDAJTE FOTOGALERIJU HOLIIJA U KNJIŽNICI GRADA ZAGREBA


 

Exit mobile version