Zagrebancija

Za kupnju radara i sigurniji promet 30 tisuća kuna

Alen Ostojić

Autor: Sarah Srdar 3/21/2014 10:36

Na zagrebačkim cestama u 2013. godini život je ostavilo 27 osoba, dok ih je ozlijeđeno nešto manje od 3 tisuće. Osim već svima dobro poznatih prometno kritičnih lokacija u gradu poput Rotora na Aveniji Dubrovnik ili križanja Savske ceste i Vukovarske, mnogo je i drugih lokacija koje nisu sigurno za sudionike u prometu.

– Autobusno stajalište linije 101 koje se nalazi tik uz ogradu Predsjedničkih dvora, na križanju ulica Pantovčak i Zelengaj, potpuno je neprimjereno. Podsjećam da smo u rujnu 2013. godine na sjednici Gradske skupštine donijeli Odluku o prijevozu putnika u javnom prometu,a upravo odredbe te Odluke govore kako autobusna stajališta moraju biti sigurna kod ulaska i izlaska putnika iz autobusa. Ovo stajalište to nije i apeliramo i na Ured predsjednika i na gradonačelnika da što prije riješimo ovaj problem. Liniju 101 svakodnevno koristi mnogo starijih osoba i djece koja putuju do Osnovne škole Pantovčak – pojasnio je predsjednik GO HSLS-a Grada Zagreba Alen Ostojić.

Osim što spomenuto autobusno stajalište nije sigurno jer je na njemu gotovo nemoguće stajati s primjericekišobranom u ruci, pješaci ujedno i krše Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Naime, kako bi hodali po nogostupu, moraju prijeći na drugu stranu ceste, a obilježenog pješačkog prijelaza – nema!

– Promet je dosta gust. Iako je ograničenje brzine 40 km/h, automobili voze i preko 70. To je opasnost za stanovnike – dodaje Ostojić.

Ostojić se zalaže za pomalo radikalnu viziju od 0 poginulih i 0 ozlijeđenih u prometu. Smatra kako smanjenje broja žrtava u prometu na cestama mora biti u fokusu izabranih političara. Zbog toga je pokrenuta kampanja Radar za život više.

Donacije za kupnju radara će tražiti od tvrtki

– Svaki poginuli u prometu je uludo bačen život i zbog toga krećemo s ovom kampanjom kako bismo prikupili 30.000 kuna i kupili preventivni radar koji bi u suglasju s Gradom Zagrebom i Policijskom upravom zagrebačkom postavili na neku od najkritičnijih točaka, pa makar to bilo i u okružju jedne od 106 osnovnih škola u gradu – pojašnjava Ostojić i dodaje kako je jedan od motiva za pokretanje ove kampanje i podatak kako je prekomjerna brzina drugi uzrok prometnih nesreća.

– Danas praktički dnevno imamo deset prometnih nesreća, a to nije dobro i mislim da svi zajedno, kao akteri u prometu, možemo djelovati da tu razinu svijesti podignemo na višu razinu – zaključuje predsjednik GO HSLS-a Grada Zagreba.

Idućih će se dana poslati dopisi na stotine adresa poslovnih tvrtki sa zamolbom da uplate donaciju za kupnju preventivnog radara koji će kupiti putem javnog natječaja.

 

Exit mobile version