Zagrebancija

Vodič savjetima pomaže maloljetnim trudnicama

Udruga Roda organizirala je grupno dojenje na Trgu bana Jelačića

Autor:: Tanja Molvarec 9/1/2012 15:14

Udruga roditelja Korak po korak izdala je novi vodič Plan B koja se bavi temama koje muče maloljetne trudnice i očeve i nudi odgovore, savjete pomoć.

– Prikupljali smo pozive šest godina od onih koji su zvali našu savetodavnu liniju i na temelju toga smo izdali vodič koji nude odgovore na neka najčešća pitanja. uglavnom maloljetne trudnice i roditelje zanima kako nastaviti školovanje, kako se suočiti s novim izazovima, gdje stanovati, kako skrbiti o djetetu ako nemju poslovnu sposobnost i slično – objasnila je Silvija Stanić, direktorica Udruge Korak po korak i voditeljica programa Mama je mama.

Vodič za maloljetne trudnice i roditelje odgovara na pitanja o sklapanju braka, o životu u udomiteljskoj obitelji te koliko iznosi novčana naknada za dijete. Svi koji žele mogu se javiti udruzi kako bi dobili besplatnu boršuru, a mogu nazvati i Savjetovalište na broj 2442-061.

Iz Udruge upozoravaju da se mora raditi više na prevenciji. Problem maloljetničke trudnoće i majčinstva još je uvijek nedovoljno prepoznat, a javnost nedovoljno informirana.

– Trend je pokazao da godišnje bude dvije tisuće maloljetničkih trudnoća, a zabrinjava to što se ne radi dovoljno na prevenciji. zato pozdravljamo ovu odluku o uvođenju jedinstvenog prvog sata u školama. edukacija je najvažnija – kazala je Stanić.

Trudnoća i porod naglo mijenjaju uobičajeni život maloljetnih djevojaka, suočavajući ih s nizom problema, od neprihvaćanja u obitelji, prekida školovanja, napuštanja od partnera, do teškoća u prilagođavanju i prihvaćanju svoje nove životne uloge – uloge majke.

– Surađujemo dobro s Kućom ljubavi Caritasa zagrebačke nadbiskupije i Dječjim domom Zagreb gdje su smještene maloljetne trudnice. Također, iza smo na vodiču stavili popis obiteljskih centara Centara za socijalnu skrb diljem Hrvatske kako bi budući roditelji znali kome se obratiti – kazala je Stanić.

 

Exit mobile version