Zagrebancija

ULAZIMO U PRAVO ZIMSKO RAZDOBLJE: 1. prosinaca klimatološki počinje zima

Iako nam najhladnije godišnje doba kalendarski stiže 21. prosinca, posljednjih nekoliko dana osjetili smo prave zimske temperature. Ovakva klimatološka situacija trebala bi se nastaviti i tijekom čitavog tjedna.

– Već u srijedu će doći do pogoršanja vremena i porasta naoblake, a u četvrtak nas očekuje kiša. Petak može donijeti i koju pahulju snijega tijekom jutra. U nizinama vikend može donijeti i pravi snijeg ili vrlo ozbiljnu susnježicu. Međutim, vikend je još daleko. Ulazimo u pravo zimsko razdoblje, ali trebamo imati na umu kako klimatološki zima počinje 1. prosinca – rekao je meteorolog Nabojša Subanović.

Sljeme se već bijeli, tako da će vikend biti kao stvoren za izlet uz sanjkanje.

– Teško je reći hoće li se snijeg koji će do kraja tjedna pasti na Sljemenu i zadržati, jer ne znamo hoće li idućeg vikenda ponovno zatopliti.. Tijekom vikenda će ga sigurno biti, pa ćemo se moći i sanjkati – dado je Subanović.

Iako smo ga upitali za dugoročnu vremensku prognozu, Nebojša Subanović navodi kako nije njihov ljubitelj. Riječ je o okvirnim prognozama koje se rade po modelu odstupanja od klimatološkog prosjeka. Tako uvijek postoji mogućnost pogreške.

Exit mobile version