Zagrebancija

Ubojice u prometu: brzina, pojas, alkohol i pažnja!

KONFERENCIJA O SIGURNOSTI U PROMETU

Autor: Tamara Marković, FOTO: Jabuka TV 11/16/2016 17:21

Hrvatska je po prvi puta u svojoj povijesti postala domaćin Međunarodne konferencije o sigurnosti cestovnog prometa koju organizira TISPOL – Europska mreža prometne policije u suradnji s MUP-om RH. Konferencija je okupila predstavnike 20-tak europskih država a  predstavljen je i TISPOL-ov projekt o cestovnoj sigurnosti pod nazivom Strider koji je fokusiran na zemlje južne i istočne Europe. 

– Projekt Strider je projekt o prometnoj sigurnosti nastao na inicijativu Europske komisije. Fokusiran je na potporu, razmjenu informacija na temu cestovne sigurnosti ali također na razmjenu znanja i poštivanja cestovne sigurnosti. U prošlosti je TISPOL definirao najčeščće opasnosti na cestama to su tzv. ubojice a oni su brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa i vožnja pod utjecajem alkohola. Ali danas imamo i četvrtog ubojicu a to je ometanje pažnje tokom vožnje – Paolo Cestra, predsjednik TISPOL-a. 

Zbog teških posljedica, gubitaka ljudskih života i velikih materijalnih šteta Vlada RH donijela je Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa 2011.-2020. i time pitanje o sigurnosti na cestama postavila visoko na listu nacionalnih prioriteta. 

– Nacionalni program o sigurnosti cestovnog prometa okuplja sve dionike iz područja sigurnosti prometa na zajednički stol te definira ciljeve, a glavni je do 2020. smanjiti broj smrtno stradalih na 5 poginulih na 100 000 stanovnika. Rezultati pokazuju da se približavamo tom cilju jer smo na kraju 2015. došli do brojke od 8.1. – Davor Blažević, zamjenik ministra unutarnjih poslova. 

Europska mreža prometne policije smatra kako problemi na europskim cestama govore isti jezik te se samo zajedničkom suradnjom može postići cilj Europske komisije da se do 2020. smrtnost na europskim cestama umanji za 50%. 

 

Exit mobile version