Zagrebancija

Trebež- prvo i posljednje sanirano odlagalište otpada!

Autori: Leonarda Lujić, FOTO: Leonarda Lujić 8/22/2016 15:24

Nakon 14 mjeseci radova i 100 milijuna kuna, uspješno su završeni radovi na sanaciji ilegalnog odlagališta neopasnog otpada Trebež. Ministarstvo zaštite okoliša još za prošle Vlade financiralo je ovaj projekt sredstvima Europske unije u iznosu od 85 posto, a ostatak je financirao Fond za zaštitu okoliša. Ovaj projekt u Hrvatskoj je trebao biti prvi, no nažalost ostao je jedini. 

– Odlagalište je bilo deset godina neaktivno i kao takvo je bilo zrelo za konzerviranje. Nekoliko stotina metara od nas nizvodno se nalazi vodocrpilište Strmec koje oprskrbljava vodom veći dio zapadnog Zagreba. Ovaj projekt ima veliku važnost za odlaganje otpada ali i za očuvanja vodoopskrbog sustava ne samo ovog dijela nego i za cijeli grad Zagreb – istaknuo je samoborski gradonačelnik Krešo Beljak. 

Na Trebežu je u razdoblju od 1968. do 2007. godine odloženo oko 300.000 kubnih metara komunalnog i industrijskog otpada, a sad je u potpunosti prekriven prirodnim materijalima.

– Projekt je vrlo zahtjevan jer je prvi put u Hrvatskoj napravljena tako velika dijafragma. Kompletno odlagalište je zatvoreno nepropusnom dijafragmom. Smeće je skupljeno i inkapsulirano. Napravljen je sustav otplinavanja i interventni sustav za kontrolu procrpnih voda – objasnio je Slobodan Jeričević, iz tvrtke koja je provodila nadzor. 

Iako zasada ovdje nema drugih sadržaja, u budućnosti bi ova površina mogla biti višenamjenska. 

– Zašto ne napraviti 5 do 10 megavata fotonaponske elektrane? Grad Samobor može dobiti  naknadu, a Republika Hrvatska može smanjiti uvoz koji sada iznosi 30 posto. Ovo je jedna idealna površina, ne samo za ovo odlagalište, nego za sva buduća odlagališta i površine na koje se mogu postaviti elektrane – predlaže Ljubomir Majdandžić, direktor Fonda za zaštitu okoliša. 

 

GDJE JE PLAN GOSPODARENJA OTPADOM?

Druge sanacije čekat će neka bolja vremena, jer je prioritet donošenje Plana gospodarenja otpadom. Hrvatska će plaćati penale, to je gotovo neupitno. 

– Prije dvije godine ga je trebalo donjeti – siguran je Majdandžić. 

ZMAJLOVIĆ: Novi Plan je doživio fijasko

– U jesen 2015. godine je bio u potpunosti izrađen, iskomuniciran s javnosti, u raspravi šest mjeseci sa županijama i gradovima, a oni su išli raditi novi Plan, koji je doživio fijasko, ne samo od stručne javnosti nego od Europske komisije koja je rekla da pazimo što radimo jer riskiramo 470 milijuna kuna europskih fondova – upozorio je bivši ministar zaštite okolišta Mihael Zmajlović.

BELJAK: Vlada nije znala kako se radi

Nedostatak ovog plana, kao i nestabilnost Vlade, utječu i na radna mjesta i investiticje, smatra samoborski gradonačelnik. 

– Ne treba izmišljati toplu vodu. Treba otići u Njemačku, Austriju i vidjeti kako oni rade. Mi uvijek izmišljamo toplu vodu i onda se svađamo. Dođe investitor u Samobor i želi napraviti sortirnicu, a to Vlada ne dopušta, ne jer ne žele, nego ne znaju. Ne znaju da su tu nova radna mjesta, ne znaju kako se gospodari otpadom – dodaje Beljak. 

MAJDANDŽIĆ: Odvajanje na kućnom pragu je imperativ

Republika Hrvatska mora smanjiti nastajanje otpada na pragu 50 posto, a u lošoj statistici prednjači glavni hrvatski grad. 

– Grad Zagreb ima najmanji udio smanjenja nastajanja otpada od 1 posto, a moramo ga smanjiti 50 posto. Mi moramo otpad na kućnom pragu smanjiti, odvojiti ga i plaćati naknadu za odvajanje komunalnog otpada jer jedino tada građani mogu smanjiti udio po metru površine koji plaćaju – ističe direktor Fonda za zaštitu okoliša.

PLANOVI ZA TREBEŽ 

 S Planom ili bez, o održavanju Trebeža dalje će se brinuti samoborski Komunalac, a u dogledno vrijeme plan je napraviti i tvornicu otpada – izgradnjom 50-tonske vage, kompostane, a zatim i sortirnice otpada na površini od 1500 metara kvadratnih. Sve ovisi o stabilnosti sljedeće Vlade.

 

Exit mobile version