Zagrebancija

Teta Vegeta će dobiti svoj park na Poljanicama

Zlata Bartl

Autor: 3/6/2012 12:38

Skupštinski Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova odlučio je na svoj način obilježiti 8. ožujka, Dan žena. Naime, taj dan će održati sjednicu na kojoj će nekoliko javnoprometnih površna imenovati po istaknutim ženama.

Kako nam je rekao Marin Knezović, predsjednik Odbora za imenovanja, sigurno je da će se u četvrtak javne površine imenovati po Dijani Budisavljević, koja se istaknula spašavajući djecu iz ustaških logora.

Park na Poljanicama trebala bi dobiti i Zlata Bartl, popularna teta Vegeta, znanstvenica koja se istaknula radeći u istraživačkom laboratoriju Podravke.

Zulejka Tućan Stefanini, jedna od najsvestranijih hrvatskih sportašica, trebala bi dobiti ulicu pored bazena u Utrinama.

U pripremi još dva imena za javne površine

U Odboru se nadaju kako će do sjednice uspjeti pripremiti materijale kako bi po ženama imenovali još dvije javne prometne površine. Tako bi se javne površine trebalo imenovati i po Nedi Krmpotić i Nadi Klaić.

– Djelujemo sukladno zajedničkoj odluci Odbora za imenovanja naselja, ulica i trgova te skupštinskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova koje su zaključili da treba povećati udio ženskih imena u javnoprometnim površinama – rekao je Knezović te nastavio:

– Unatoč ovim imenovanjima ukupni udio ženskih imena se neće bitnije promijeniti.

Podsjetimo, tek 1,1 posto javnoprometnih površina u Zagrebu nosi žensko ime. Kada se iz toga izuzmu imena svetica i imaginarnih likova, brojka pada na 0,7 posto.

 

Exit mobile version