Zagrebancija

Stižu nove izmjene mjera za sve ugostitelje

Iako ljeto još uvijek nije službeno završilo, visoke temperature izgleda da ipak jesu. Lijepo vrijeme tijekom proteklih mjeseci poslužilo je za druženja na terasama i time olakšalo poslovanje ugostiteljima diljem Hrvatske, pa dopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja, Dražen Biljan poručuje kako se trenutno osjećaju zadovoljno. “Nakon devet mjeseci nerada u zatvorenim prostorima moramo biti zadovoljni, ali kraj je još jako daleko i na potpuno zadovoljstvo ćemo još dugo čekati. Puno je posla pred nama, puno je neriješenih situacija u ugostiteljskim sektorima tako da nas još uvijek očekuje jako puno stvari za obaviti.”

Pandemija traje punih 18 mjeseci, a ugostitelji su i dalje ogorčeni i smatraju kako su unatoč stalnim borbama i dalje zakinuti za prave informacije. “Mjere otvaranja su nas ugodno iznenadile jer možemo raditi unutra, međutim, kroz medije dobivamo informacije o ukidanju mjera potpora za očuvanje radnih mjesta i fiksne troškove poduzetnika koje smo do sada dobivali. No, to ne možemo nikako prihvatiti već smatramo da je tu došlo do takozvane buke u eteru. Ovaj nas tjedan očekuje razgovor u Ministarstvu kako bismo prokomentirali. Stav Nezavisne udruge ugostitelja jest upravo taj da dokle god radimo ograničeno po pravilima svih epidemioloških mjera, jer i nakon otvaranja zatvorenih prostora, naš rad će biti limitiran, te smatramo da dokle god postoje neke prepreke, mjere potpore trebaju biti na snazi- dodaje Biljan.

Broj kolega koji su napustili ovaj sektor, postaje nebrojiv, a banke su i dalje uporne u strogim uvjetima. “Najviše iz neizvjesnosti jer nismo znali što donosi sutrašnji dan, a s druge strane jednostavno plaće kao takve mogu biti adekvatne i mjere pomoći od 4000 kuna za djelatnike je nedostatna. No, kako smo mi poduzetnici jako limitirani u poslu, svoje radnike nismo ni mogli pošteno platiti, jer nismo radili više od 5 mjeseci. Banke se prijete s ukidanjem minusa, a to je jedna od stavki koja je pogubna za sve kolege, a opet kako i dobiti kredit u djelatnosti koja je proglašena vrlo riskantnom-  napominje dopredsjednik Udruge.

Nezavisna udruga ugostitelja smatra kako je rješenje cijele situacije vrlo jednostavno i poručuju državi :”porezno nas rasteretite, skinite nam stopu PDV-a za četiri artikla, tu bi se vrlo jednostavnim postupkom oslobodilo rješenje u kojem bismo mi kao vlasnici mogli podići plaće radnicima. Rasteretite nas porezno, a mi ćemo pronaći sredstva za podizanje plaća u ugostiteljskom sektoru- zaključuju.

 

 

Exit mobile version