Zagrebancija

Stanari Gornjeg grada pokrenuli su potpisivanje peticije za skidanje ograda oko Trga svetog Marka

Stanari naglašavaju da “Gornji grad nije Zabranjeni grad, da se na njemu nalaze mnoge povijesne institucije, ustanove, muzeji, spomenici i trgovi”.
Trg svetog Marka je jedno od najznačajnijih mjesta Zagreba i Hrvatske, to je mjesto na kojem su se stoljećima okupljali stanovnici Zagreba, a dugo se na njemu održavao i glasoviti Markov sajam.
Stanovnici Gornjeg grada kažu “da bi obavili najnužnije životne potrebe kao odlazak u trgovinu moraju kružiti oko Trga preko kojeg su slobodno prolazili cijeli život, čak i nakon raketiranja Banskih Dvora Trg svetog Marka nije bio zatvoren.”
Gornji grad jedne je od najatraktivnijih turističkih destinacija Zagreba a krov Crkve svetog Marka je jedno od najprepoznatljivijih simbola Zagreba i Hrvatske.
Podsjetimo, Markov trg zatvoren je za javnost od listopada 2020. godine, od tragičnog događaja kada je rastrojeni Danijel Bezuk iz vatrenog oružja zapucao po zgradi vlade, ranio policajca pred njom, a potom presudio sebi. Na Markov trg može se doći samo preko policijskih punktova, ako za to imate opravdan razlog ili ste ondje najavili prosvjed.
Informacije o inicijativi možete pratiti na Facebook stranici https://m.facebook.com/groups/460130634098539/permalink/4653062464805314/
Exit mobile version