Zagrebancija

Roditelje najviše zanimaju pitanja o odgoju djece

Autor:: Tanja Molvarec 7/13/2012 10:48

Ugodan i smirujuć glas patronažne sestre uvjerit će vas da ste nazvali pravi broj i dobili Savjetovalište Telefončić za rani razvoj djece koje, iako je tek nedavno počelo s radom, do sada primilo tisuću poziva. Roditelje i skrbnike zanima sve – od zdravlja njihove djece do toga kako reagirati u određenoj situaciji.

– Do sada smo prešli brojku od tisuću poziva. Drago nam je što smo sve više prepoznati i što nas ljudi zovu – kazala je Lina Đulvat, voditeljica savjetovališta Telefončić.

Tim Telefončića čine stručnjaci od socijalnih pedagoga do patronažnih sestara koje nastoje tijekom razgovora stručnim savjetima što više pomoći roditeljima.

Mira Veselinović je patronažna sestra koja rado daje savjete o njezi djeteta, pogotovo beba do tri mjeseca starosti.

S obzirom da se u savjetovalištu mogu dobiti odgovori na pitanja tijekom ranijeg razvoja djeteta, roditelje i skbnike često zanimaju savjeti o dojenju, kupanju djeteta, prehrani ili općenito o njegovu zdravlju. Mladi roditelji i oni koji su dobili prvo dijete, češće traže savjete.

– Češće se javljaju mladi roditelji i oni kojima je to prvo dijete u obitelji. Zanima ih najviše dojenje, prehrana djeteta. Što se nekih psiholoških problema tiče, uglavnom su to odgojne mjere odnosno roditelje i sve koji brinu o djeci zanima kako se postaviti u određenoj situaciji. Zato tu imamo i socijalne pedagoge da ih upute i pomognu im lakše komuniciratri s djetetom – kazala je Đulvat.

Inicijativa za pokretanje Telefončića, nastala je u okviru Programa za rani razvoj djece i poticajno roditeljstvo Prve 3 su najvažnije!. Program je temljen na znanstveno potvrđenim činjenicama o tome koliko su prve godine života presudne za cjelokupan razvoj osobnosti djeteta, te je stoga pomoć društva i šire obitelji neophodna mladim roditeljima, odnosno svima onima koji skrbe o najmlađoj djeci. Zbog toga je potreba za ovakvom telefonskom linijom bila velika.

Telefončić radi svakim danom od 7 do 22 sata, kao i vikendom i praznicima. Ako ne znate kako se postaviti prema djetetu u određenoj situaciji ili vas muče pitanja o njegovu zdravlju i želite biti sigurni da radite ono najbolje za svoje dijete, nazovite broj 01/ 48 50 555 jer Telefončić vas sluša i tu je za vas.

 

Exit mobile version