Zagrebancija

IZ UZOR-A UPOZORAVAJU: Prihvaćanjem Prostornog plana Grada Zagreba na sutrašnjoj sjednici Skupštine, omogućit će se izgradnja spalionice!

Plan gospodarenja otpadom jedan je od ključnih problema Grada Zagreba, na kojeg stalno upozoravaju i iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik. Prihvaćanjem točke o izmjenama i dopunama Prostornog plana Zagreba, na sutrašnjoj sjednici, omogućit će se izgradnja spalionice što je, kažu iz udruge, suprotno interesima svih građana metropole.

– Ovime se nastavlja, ne samo negospodarenje otpadom, nego i daljnja manipulacija planovima prostornog uređenja u Gradu Zagrebu u korist interesnih skupina. Ovaj put izmjenom građevinskog područja i usklađenjem Plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu do 2015. s Prostornim planom Grada Zagreba, suprotno odredbama više zakona i podzakonskih akata – kazala je Branka Genzić Horvat, predsjednica Udruge UZOR.

Spalionica je, navodi Genzić Horvat, projekt koji godinama koči razvoj sustava gospodarenja otpadom te donosi velike financijske i okolišne probleme za građane i građanke Zagreba, a i protivan je novom Planu gospodarenja otpadom RH.

– Naime, spaljivanje otpada i  zakonom ustanovljena obveza odvojenog prikupljanja, recikliranja, najmanje 50%, i održivog razvoja ne idu zajedno, jer su dijametralno suprotni – istaknula je predsjednica Udruge UZOR.

Prijenos sjednice GSGZ možete pratiti u programu Jabuke TV, sutra od 09.00 sati!

Exit mobile version