Zagrebancija

Predstavljen uspjeh gradskog projekta Javne radne aktivnosti

Tijekom 12 godina, koliko se provodi projekt javnih radnih aktivnosti, educirano je više od 4000 nezaposlenih hrvatskih branitelja koji su na ekološkli prihvatljiv način uređivali javne gradske površine.

– U projektu smo htjeli sažeti ekološki dobrovoljni rad nezaposlenih hrvatskih branitelja i nezaposlenih građana grada Zagreba. Kroz 12 godina provođenja projekta dobili su mogućnost izbora između daljnjeg školovanja, prekvalifikacije, stručnog osposobljavanja, čime smo ih učinili konkurentnim na tržištu rada i vrlo smo zadovoljni kada nam podaci HZZ-a dođu i vidimo da je oko dvije trećine naših sudionika javnih radnih aktivnosti uspješno zaposleno u novim zanimanjima, bilo sezonski, bilo na neodređeno vrijeme – istaknula je pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih. 

Gradski ured provodi prekvalifikaciju kroz 58 zanimanja, a 85 posto sudionika uspješno završava edukacije, zapošljava se i osigurava egzistenciju sebi i svojoj obitelji. 39 obrtnika branitelja koji su završili edukaciju uspješno je otvorilo svoje obrte i nastavilo s radom.

– Projekt je izrazito hrabar, inovativan, kreativan, ima trojaku ulogu – socijalizacija obrazovanja, proces zapošljavanja koji je bio kao konačni cilj i uključivanje ljudi na margini. Ovaj projekt koji je dobio priznanje međunarodnih asocijacija još jednom pokazuje da kad prepoznamo nešto prije drugih i organiziramo se kako treba, u toj sinergiji timskog rada možemo polučiti najbolje rezultate – rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Projekt je pokazao da se može spojiti ono što je svijetu potrebno- ekologija, socijalna uključenost marginalnih skupina, školovanje u odrasloj dobi i pronalazak posla.

Exit mobile version