Zagrebancija

Poznaju li zagrebački biciklisti prometne propise? Što vas najviše smeta?

bicikl

Pravo proljetno, sunčano vrijeme koje smo dugo iščekivali potaknulo je brojne Zagrepčane da umjesto tramvaja, autobusa i auta kao prijevozno sredstvo odaberu bicikl. Tako, velik dio njih provozao se zagrebačkim ulicama, ali su i napomenuli kako bi se prometna infrastruktura, što se tiče biciklističkih staza, pod hitno hitno trebala promijeniti.

-Nitko ne ulaže u razvoj biciklizma, niti razvoj staza. U središtu grada i u nekim okolnim kvartovima bude da negdje ima staze pa nema, ima pa nema. Ne ulaže se dovoljno novca u infrastrukturu, ulaže se u parking, a ne u biciklističke staze kako bi se smanjila gužva u prometu-, kaže jedan od prolaznika koji se često vozi biciklom po Zagrebu.

-Nije dobro postavljena infrastruktura, niti je sigurno. Koliko sam ja upućen, nije to niti pravilno napravljeno kako su druge europske metropole to odvojile od automobilskog prijevoza. U nekim trenucima završavaju staze i ti nemaš gdje pa se onda i pješaci ljute na bicikliste, biciklisti na pješake i nastane kaos u prometu- nadodaje jedan prolaznik te kao dobar primjer države koja vodi računa o biciklističkim stazama navodi Nizozemsku gdje su staze odvojene kolnikom i svi zajedno ulaze u kružni tok bez smetnji.

Brojni Zagrepčani odabiru vožnju biciklom po Maksimiru, Bundeku ili Jarunu kako bi se odmorili i relaksirali tijekom vrućih proljetnih i ljetnih večeri te se nadamo kako će i ostali dijelovi grada postati jednako dostupni svim biciklistima.

Znaju li zagrebački biciklisti prometne propise?

 Loading ...
Exit mobile version