Zagrebancija

PLIN NIJE TRANZICIJSKO GORIVO

Uporabom plina, nastaju emisije metana koji ima jači i štetniji utjecaj na klimatske promjene od ugljikovog dioksida (CO2). Iako se metan kraće zadržava u atmosferi od CO2, on je puno opasniji. Ovo je samo dio činjenica na koje su ukazali sudionici tribine “Plin nije tranzicijsko gorivo”, a ovom prilikom predstavljena je i nova znanstvena studija o klimatskim promjenama.

– Studija nam govori koliko još dugo možemo koristiti fosilna goriva, uključujući i plin. Ako bi htjeli zadržati porast temperature za 2 stupnja, s ovim načinom korištenja fosilnih goriva, imamo vremena do 2035 godine. Svrha je poručiti svima da možemo spriječiti daljnje katastrofalne posljedice klimatskih promjena – objasnila je članica Zelene akcije Marija Mileta.

Unatoč odrednicama Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, objavljena je nova lista od najmanje 90 novih plinskih infrastrukturnih projekata koje Europska unija razmatra za javno financiranje.

– Na toj listi nalaze se i plinski projekti u Hrvatskoj, uključujući i LNG terminal koji je planiran na Krku. Ova politika Europske unije nije u skladu s onim što je dogovoreno Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama, kojeg je u travnju 2016. godine potpisalo svih 28 država članica – dodala je Mileta.

Glavna poruka tribine jest da se novim plinskim infrastrukturnim projektima, te plinu kao fosilnom gorivu trebamo suprotstaviti obnovljivim izvorima energije.

Exit mobile version