Zagrebancija

ŽENE PORUČILE: ‘Blagajnica hoće ići na more’

Žene su još jednom progovorile o svojim pravima i položaju žena koje zbog straha za egzistenciju moraju šutiti o lošem radnom odnosu na poslu, a od vladajućih su zatražile da donesu mjere koje bi trebale unaprijediti njihova prava.

– Ovdje smo danas u počast ženama koje su dobile otkaz zbog dvije šnite pršuta, koje su pokrenule radne sporove jer su svoje plaće morale trošiti u trgovinama u kojima rade, a isto tako svih onih bezimenih žena, prodavačica, žena u uslužnim djelatnostima koje su svaki dan obespravljene na poslu, koje ne smiju ići na toalet, koje ne smiju koristiti pauze, koje pitaju kada će i koliko rađati, koje ne mogu koristiti slobodnu nedjelju – izjavila je koordinatorica Ženske mreže Hrvatske Bojana Genov.

Ratifikaciju Istanbulske konvencije, ove žene ne gledaju kao pobjedu, već kao normalnu obavezu države.

– Ne smatram to ničim posebnim, to očekujemo od države u kojoj živimo, oni to trebaju i moraju napraviti – dodala je Genov.

Uz Žensku mrežu Hrvatske stala je i gradska zastupnica Rada Borić, koja je istaknula kako je ekonomski položaj žena, kao i muškaraca u Hrvatskoj sve lošiji.

– Više od 90 posto ugovora je na određeno i što onda znači govoriti o demografskoj obnovi, ako mladi muškarci i mlade žene imaju ugovore na tri do šest mjeseci, kako mogu išta planirati u životu. Pri tome, ovdje vidimo ono o čemu drugi govore da je rodna ideologija, ovdje vidimo što znači dodatno biti žena i biti na radnome mjestu i biti seksualno ucjenjivana.

Iako su žene uvjerene da će ih vladajući ignorirati, od Vlade traže da se očituje o njihovim pravima. Ovime su jasno poručile kako je dosta trostrukog opterećenja žena i diskriminacije na poslu.

Exit mobile version