Zagrebancija

Od 40 izloženih radova, samo će 3 postati dio MSU

Autor: Maja Gujinović 2/27/2010 10:56

Nakon Pecha Kuche koja se događala prošli vikend i sinoćnjeg otvorenja izložbe izabranih radova natječaja ‘T-HTnagrada@msu.hr ‘ čini se kako je Muzej suvremene umjetnosti sve bliže – suvremenoj umjetnosti. Brojne kritike stalnog postava MSU-a najviše su, naime, komentirale činjenicu da se program muzeja, što je potvrdila i ravnateljica Snježana Pintarić, orijentira na umjetnost stoljeća koje je, sada već cijelo desetljeće, iza nas.

Ovaj je natječaj pak prilika da se tri najbolja rada mlađih umjetnika, po ocjeni žirija, otkupe i tako pridruže fundusu MSU-a, točnije Zbirci T-HT-a. Za vrijedne nagrade ove se, treće godine trajanja izložbe, prijavio rekordni broj radova, 232, velika razlika od prošlogodišnjih 150. Među izabranih 40 mnoštvo je već etabliranih umjetnika ali i novih imena čiji se radovi mogu vidjeti na 1500 metara četvornih, na dvije razine muzeja.

– Izvrstan pregled suvremenog hrvatskog vizualnog stvaralaštva – primjetila je Pinatrić u predgovoru kataloga izložbe.

Rock koncert otvorio izložbu suvremene umjetnosti

Sinoćnju izložbu otvorio je happening ‘Druga strana zastave’, točnije koncert mladog performera Marka Markovića i njegovog benda ‘Ilija i zrno žita’ koji su žestoko zasvirali ispod velike hrvatske zastave.

Van uobičajnih postava nalazi se i rad ‘Dućan’, grupe autora ‘Soadaberg’ koju većinom čine plesni koreografi i plesači, a koji za prodaju izlažu majice, torbe i namještaj, inspiriran arhivom njihovih plesnih predstava, koje na licu mjesta i prodaju. Marjan Crtalić se predstavio cijelom izložbom, koja je već izlagana u Galeriji Miroslav Kraljević. Rad ‘Nevidljivi Sisak-Fenomen Željezara’ bavi se istraživanjem i dokumentiranjem nekadašnje uspješne tvornice i života njenih radnika.

Crtalićev rad, zajedno s radom Martka Tadića ‘I speak true things’ i Nemanje Cvijanovića ‘Aplauz!’ specifični su po tome da ih je žiri prihvatio iako su već izlagani.

Zanimljivost je da će ove godine žiri proglasiti pobjednike natječaja tek na kraju izložbe, a ne, kao što je do sada bio slučaj, da ih biraju prema dokumentaciji rada koje su poslali u natječaj, na ‘neviđeno’.

 

Exit mobile version