Zagrebancija

Nemojte se bojati spajati klasiku i moderno

Autor: Ivana Petruz 7/4/2011 12:12

Često se u životu dogodi da svoj krov i svoja četiri zida najprije plaćamo kao podstanari, a kasnije ih možda naslijedimo od bake ili roditelja u nekoj austro-ugarskoj zgradi ili u neboderu iz 1970-ih godina. Nekima od nas se posreći uz pomoć kredita kupe stan u novogradnji ili čak na komadiću zemlje i izgrade kuću po želji.
U uređenje stana uglavnom krećemo s nekim starijim komadima namještaja koje smo kao podstanari iznajmili sa stanom, donijeli sa sobom ili jednostavno dobili. Ne moramo biti tužni što naš stan neće biti ”hiper” moderan.

Ja preferiram da se iskoristi sve što nam se sviđa, što volimo zbog niza razloga, što je još čvrsto i nije ga naglodao zub vremena. Hajdemo napraviti iz “nedostataka” prednosti!

Našli ste se u stanu za stolom za doručkovanje, koji ima četiri čvrste noge, ali njegova ljepota više nije ono što bi vama odgovaralo? Ako se ne može izbrusiti i obojati, sigurno se može barem gornja ploča promijeniti. U raznim stolarskim radionicama postoji velik izbor iverala i oplemenjene iverice, a možda vam je dovoljna samo šperploča koja se zaštiti slojem laka i preko nje se stavi nešto što može pokriti nedostatke stola i promijeniti mu izgled, poput stolnjaka. Uz takav stol slobodno iskoristite razne tipove stolica, a čak ne moraju biti sve iste. Time ćete dobiti veselo ”društvo” za jutarnju kavu.

Austrougarske zgrade najčešće imaju visoki plafon i prekrasna visoka vrata, drvena, s kvakom nama iznad struka. Takva vrata smatram nakitom u stanu. Ako se lijepo obrade i po potrebi saniraju i ofarbaju, mogu nam stvoriti topli ugođaj doma. Na vrata se mogu nadovezati i drugi detalji starog i rustikalnog namještaja. Lijepa vitrina ili samo jedan noćni ormarić mogu ispričati zanimljivu priču u kombinaciji s LCD televizorom na
zidu.

Kao primjer jedne kombinacije klasičnog i modernog navest ću kafić, koji sam uređivala. Iako se nalazi u modernoj zgradi daleko od centra starog grada, vlasnici su se odlučili za zidnu lamperiju u boji trešnje u stilu 30. godina prošlog stoljeća. Da kafić ne bi djelovao star, a tek se otvorio, kombinirala sam moderne materijale i strukture, koje u prostoru djeluju svježe i privlačno, ali su skladne s lamperijom i ambientom. Naravno, ovdje ima moderne rasvjete i suvremenih tehnika.

Zid sam oslikala geometrijskim oblicima, konkretno krugovima, koji su se često koristili u 30-tima. Ovako posložena priča, klasična i moderna, daje posebni miris tradicije, ali ugodu modernog ugođaja.

Postoji puno načina kako se možete igrati s kombiniranjem modernog i starinskog. Danas se puno ljudi okreće vrijednostima starih majstora, traže se pravi izvođači tradicionalnih zanata, bilo da se radi o namještaju od drva ili željeza ili klesanju iz kamena. Pomalo postajemo svjesni vlastite kulture i njezine kvalitete, što je meni jako drago. I velika švedska marka za namještaj i interijer nastala je iz poštovanja tradicije i švedske kulture te je u njoj našla inspiraciju, pa vjerujem da ćete i vi.

Ako vam se moji savjeti čine zanimljivima, ako biste željeli čitati o nekim temama ili imate pitanja na koje trebate odgovore, slobodno mi pošaljite mail na adresu svedizajn@gmail.com.

 

Exit mobile version