Zagrebancija

Neizvjesna budućnost lustera iz Oktogona!

www.vecernji.hr

Uoči Univerzijade, 1986. godine, luster iz Oktogona je prilikom obnove prolaza, privremeno uklonjen, nakon čega više tamo nije vraćen. Ipak, i nakon 30 godina, mnogi ga se često sjete.

– To je luster iz 1971. godine i nije originalni. Osobno sam sudjelovao u obnovi 1987. godine uz suglasnost tadašnjeg regionalnog Zavoda, nadležnog u to doba za kulturno dobro u Zagrebu – rekao je Silvije Novak, pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Uklonjen je jer se, kako kaže Novak, nije uklapao u ambijent Oktogona.

– Ovo je kuća iz 1899., secesijska, a luster je bio veliki, drveni, ukrašen bakrom na kojem su bili iskucani motivi s Bašćanske ploče, za koju znamo da potječe iz 11. stoljeća – kazao je Novak.

Stoga je postavljena druga rasvjeta, koja odgovara stilu s kraja 19. stoljeća.

– Ovo je inače kuća koja je 1899. godine imala vlastitu elektranu kad u Zagrebu još nije bilo struje. I takav jedan luster kakav je bio na ulazu, bio je u sredini Oktogona. U cijelom prolazu postavljene su mesingane konzolne zidne svjetiljke izrađene prema sačuvanom izvornom uzorku iz 1899. godine – objasnio je pročelnik.

Luster se trenutno nalazi u skladištu tvrtke u Vrapču koja ga je 1971. godine i postavila, a njegova je budućnost trenutno, nažalost, još uvijek neizvjesna.

– Njega bi trebalo iskoristiti, on je još uvijek deponiran negdje u skladištu te tvrtke. Ako se pronađe neko mjesto gdje bi se mogao uklopiti, odlično, ali ovdje se sigurno ne vraća – sudbinu je lustera potvrdio Silvije Novak.

Time smo dobili još jednu potvrdu kako se luster ipak ne vraća kući, a obzirom na njegovu umjetničku, ali i povijesnu vrijednost, ako ništa drugo, složit će se mnogi kako zaslužuje ipak više od prašine kojom je, nažalost, sada prekriven.

Exit mobile version