Zagrebancija

Najbolji prošlogodišnji filmovi u samo osam dana

Filmomanija u Centru Kaptol

Autor: Maja Gujinović 1/26/2010 17:46

Sve najbolje filmove s najznačajnijih prošlogodišnjih festivala u samo osam dana bit će moguće pogledati reviji filmova naziva ‘MAXtv Filmomanija’ koja se održava u Movieplexu u Centru Kaptol. Od 28. siječnja do 4.veljače ‘Filmomanija’ će predstaviti presjek recentne europske i svjetske kinematografije. Za reviju su odabrana 22 filma koji će se prikazati kroz osam dana trajanja manifestacije, projekcije će se odvijati u dvije dvorane i to četiri puta dnevno, u 13, 16, 19 i 21 sat, osim subotom i nedjeljom kada projekcije MAXtv Filmomanije Junior počinju u 11 sati.

Između ostalih nagrađenih filmova i najkontroverzniji film prošlogodišnjeg Cannesa

Između ostalog prikazat će se dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu, film ‘Bijela vrpca’ u režiji Michaela Hanekea. Crno-bijela triler/drama o dječjem zboru u selu Eichwald na sjeveru Njemačke, maloj poljoprivredni zajednici, u vrijeme prije Prvog svjetskog rata.

U selu se počnu događati neobične nesreće koje postupno poprimaju oblik kaznenog rituala, koje istražuje učitelj te otkriva nevjerovatnu istinu.

Film je između ostalog osvojio nagradu za najbolji film, redatelja i scenarij na European Film Awards.

Najkontroverzniji film prošlogodišnjeg Canneskog ‘Antikrist’ koji je prema riječima samog redatelja, Larsa von Triera, nastao je u vrlo depresivnom razdoblju njegovog života.

Bračni par ostaje bez djeteta koje je palo kroz prozor za vrijeme njihovog seksualnog odnosa. Majčina tuga prijeti prerastanjem u potpuni slom koji njen muž, psihijatar, pogrešno želi sam liječiti. Samopropisana terapija u izoliranoj vikendici u šumi, koja se ironično zove Raj, pretvara se u pravi pakao.

Charlotte Gainsbourg osvojila je za tu ulogu nagradu za najbolju glumicu u Cannesu a Larsa von Triera je osvojio nominaciju za najboljeg redatelja na Europe Film Awards.

 

U programu izbor filmova za djecu te za ljubitelje domaćeg filma

Od domaćih filmova prikazati će se ‘Crnci’ redatelja i scenarista Zvonimira Jurića i Gorana Devića koji je osvojio Grand Prix na Festivalu autorskog filma 2009, glavnu nagradu natjecateljskog programa na International Film Festivalu 2009 u Ljubljani, Zlatna arena za režiju, za najbolju mušku sporednu ulogu i ton na Pula film festivalu 2009.

Ratni film u kojem u akciji u šumi članovi voda Crnci neprijatelja kog traže nalaze u sebi samima. Glume Ivo Gregurević, Emir Hadžihafizbegović, Rakan Rushaidat, Franjo Dijak, Krešimir Mikić i Nikša Butijer.

 

Osim nabrojanih filmova treba izdvojiti i novi film Wesa Andersona, animirani ‘Fantastični gospodin Lisac te pobjednika berlinskog filmskog festivala, peruanski film ‘Mlijeko tuge’, te dobitnika velike nagrade žirija na Cannesu 2009, film ‘Prorok’ Jacquesa Audiarda.

Poseban program osmišljen je i za djecu pa će tako u MAXtv Filmomanija Junior prikazati animirane filmove ‘Princeza i žabac’, ‘Alvin i vjeverice 2’ te ‘Oblačno s ćuftama’.

Ulaznice i paketi ulaznica mogu se kupiti na blagajni kina Movieplex u Centru Kaptol ili rezervirati na internetskoj adresi www.movieplex.hr te na brojeve telefona 01 48 60 777 i 01 48 60 776, radnim danom od 15:00 do 22:30, a vikendom od 10:00 do 22:30.

 Sve informacije i raspored projekcija dostupan je na adresi istoj internetskoj adresi a nakon revije filmovi će biti dostupni u MAXtv videoteci.

 

Exit mobile version