Zagrebancija

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Autor:: Tajana Šanjug 11/25/2009 18:34

B.a.B.e. su nakon dvije godine istraživanja i komparativne analize Hrvatskog pravosuđa s onim u zemljama Europske unije – Austrijom, Italijom, Slovenijom i Njemačkom – pokušali su pokazati široj javnosti da postoje veliki problemi. Tako golem problem predstavlja učestalost oslobađajućih presuda pri općinskim i županijskim sudovima za muževe, kada su posrijedi slučajevi bračnog silovanja. Takve presude pak vrlo često padaju na Vrhovnom sudu jer se često ne vjeruje ženi žrtvi silovatelja.

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama bili su pozvani svi predsjednički kandidati. Odazvali su se Ivo Josipović i Vesna Pusić, a pismeno su se obratili Nadan Vidošević i Milan Banić.

Prema podacima godišnje je silovano preko 150 žena. To su najteže utvrdive brojke koje postoje u pravosuđu, budući da većina žena još uvijek ne prijavljuje silovanje. Prema riječima s današnjeg okupljanja na Cvjetnome trgu, u Hrvatskoj je svakog dana silovana barem jedna žena.

– Danas smo u prilici da ne samo u pravnim normama, nego više civilizacijskim ponašanjem promijenimo stanje stvari. Brojke pokazuju da s muške strane dolazi više nasilja. Muški dio naše populacije ima veću odgovornost na tome da ukažu na tu pojavu te da ih se, na kraju krajeva, i kazni te da se razvije jedna drukčija i kvalitetnija kultura nego što je to kod nas slučaj. Ovakve akcije su dragocjene i mislim da zaslužuju puno pozornosti – rekao je Ivo Josipović.

Od 2006. godine zakonodavac je odlučio biti oštriji i sankcionirati počinitelje silovanja tako da se kazna s jedne godine pomakla na tri. Minimalna kazna za temeljno djelo silovanja je od tri do deset godina zatvora.

– Zakone treba mijenjati, jer kada nekoga pretučete i to morate novčano platiti, onda je novčana kazna kazna cijele obitelji – izjavila je Vesna Pusić.

U komparativnoj analizi Hrvatske sa Slovenijom, Austrijom, Italijom i Njemačkom, prof. Ksenija Turković i Ivana Radučić  došle su do podataka da su kazne zatvora u Hrvatskoj među višima, dok Njemačka ima nešto više izrečenih kazni zatvora za temeljno djelo silovanja.

 

Exit mobile version