Zagrebancija

Liječnici odahnuli, roditelji će svojoj djeci moći sami pisati ispričnice

U novom Pravilniku stoji kako ‘roditelj može, više puta godišnje, opravdati izostanak svoga djeteta u trajanju do tri radna dana, a za koje nije pravodobno podnesen zahtjev za odobrenjem.’

Uz to, izostanak učenika moći će se opravdati ‘odgovarajućom potvrdom nadležne institucije, ustanove ili druge nadležne fizičke ili pravne osobe (Ministarstvo unutarnjih poslova, sud, nadležni centar za socijalnu skrb, ustanova u koju je učenik uključen zbog pružanja pomoći ili dijagnostike, škola s umjetničkim programima, škola stranih jezika, učenički dom, sportski klub, kulturno-umjetničko društvo, kazalište u koje je učenik uključen, specijalistička ordinacija u kojoj je obavljen pregled ili dijagnostička pretraga i drugo), uključujući i e-potvrdu o narudžbi za pregled u zdravstvenoj ustanovi.’

Ovim će potezom liječnici primarne zdravstvene zaštite u budućnosti u velikoj mjeri biti oslobođeni administrativne obveze ispisivanja velikog broja ispričnica, što pozdravlja i ravnatelj KB Sveti Duh, prof. dr. sc. Mladen Bušić.

– Potrebno je rasteretiti liječnike opće prakse jer oni doista imaju odgovoran posao i svako im ga dodatno i nepotrebno administriranje otežava. Osim toga, oduzima im i vrijeme za one pacijente koji su doista bolesni. Što se tiče same ispričnice kao dokumenta, mislim da je primjerice kod obične prehlade, ispričnica roditelja i više nego dovoljna. Moramo dati povjerenje roditeljima i vjerovati da žele svojoj djeci samo najbolje – izjavio je profesor Bušić.

S time se i nije baš složio jedan od roditelja iz naše ankete.

– Ispričnice ne bi trebali pisati roditelji jer su oni slabi na svoju djecu. Kod takvih stvari, roditelji nisu objektivni. Mislim da će biti zloupotrebe jer odgoj počinje od obitelji, a roditelji kad misle svojoj djeci sve najbolje, nekad to najbolje zna biti najgore – rekao je jedan od ispitanika.

Oprečnog je mišljenja bila jedna majka.

– Da, pozdravljam ovu odluku zato što sam i sama bila majka koja nije padala na razne štoseve poput ‘boli me trbuh’, ‘boli me glava’, a zapravo je bilo ‘boli me kontrolni’. Mislim da ima dovoljno savjesnih roditelja koji neće zlorabiti ovu mogućnost koju su dobili.

Osim toga, izostanak do sedam uzastopnih radnih dana može odobriti ravnatelj, a učiteljsko, odnosno nastavničko vijeće, izostanak do petnaest uzastopnih radnih dana.

Ipak, nekako se čini da će se ova odluka ipak najviše svidjeti učenicima.

Exit mobile version