Zagrebancija

Kulturni centar Šesnaestica organizirao predavanje o Rosi Luxemburg

Ove godine obilježava se stogodišnjica nasilne smrti Rose Luxemburg, žene koja je obilježila njemački antifašistički pokret. Jedna je od najznačajnijih predstavnica europskog pokreta, borkinja za ljudska prava i kritičarka kapitalizma. Kulturni centar Šesnaestica i platforma Vox Feminae organizirali su njoj u čast predavanje povodom Dana žena.

Rosa Luxemburg vodila je svoj život suprotno pravilima koje je ženama nametalo tadašnje društvo. Gorljiva protivnica antisemitizma i borkinja za ljudska prava, rođena je 5.ožujka 1871.

– Ona se bavila temama vezanim za antikolonijalizam, imperijalizam i jako se borila za demokratizaciju društva – nositeljica kolegija Filozofija roda na FFZG, Ankica Čakardić.

Lik Rose Luxemburg uz Mariju Jurić Zagorku, Marie Curie i mnoge druge krasi špil karata. 60 strašnih žena nacrtano je na igraćim kartama u sklopu projekta Fierce Women.

– Radi se o igri koju je K-zona osmislila prije godinu dana. Sama kartaška igra u sebi sadrži 60 žena koje su na poseban način zadužile društvo – istaknuo je voditelj Vox Feminae platforme, Marino Ćajdo.

Borba Rose Luxemburg protiv rata i njezino radikalno inzistiranje na političkim slobodama odzvanjaju i danas, u godini kada obilježavamo stoljeće od njenog nasilnog ubojstva.

Exit mobile version