Zagrebancija

Kardinal Bozanić držat će misu na Svetom Duhu

Autor:: Tina Fišić 12/4/2009 17:26

Na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, u utorak 8. prosinca u 19 sati, održat će euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu, prigodom 75. obljetnice blagoslova i 25. obljetnice posvete crkve.

Kako bi se povezalo duhovno i kulturno djelovanje franjevaca na Svetom Duhu u Zagrebu, izgrađena je 1934. zavjetna crkva sveca svega svijeta. Crkvu je tada blagoslovio nadbiskup Antun Bauer, a bl. kardinal Alojzije Stepinac posvetio je oltar u koji su položene relikvije – kosti sv. Antuna Padovanskoga. To je jedina crkva u svijetu osim Padove, gdje je svečev grob, i Lisabona, gdje je rođen, koja čuva kao relikviju dio tijela sv. Antuna.

Crkvu je projektirao arhitekt prof. Juraj Denzler kao klasičnu građevinu po uzoru na tradicijsku shemu južnohrvatskih ranokršćanskih bazilika s odvojenim zvonikom i modernim odnosom prema obliku koji vremenski i stilski evocira razdoblje srednjeg vijeka – romaniku.


Svake godine građani se okupljaju da bi slavili svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Ove godine njihovo će slavlje uveličat Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji će predvodit misno slavlje.

 

Exit mobile version