Zagrebancija

Inicijativa za mjernu jedinicu boscovich

Ruđer Bošković mogao bi dobiti mjernu jedinicu nazvanu svojim imenom. Inicijativa je to troje hrvatskih znanstvenika okupljenih na tribini Eppur si muove, koje se održavaju u Knjižnici Grada Zagreba.

Pored postojećih 7 osnovnih mjernih jedinica: m, kg, s, A, K, cd i mol, u Hrvatskoj je uočena mogućnost i potreba za imenovanjem osme mjerne jedinice, za koju se predlaže naziv ‘boscovich’, oznake B – ističe Stipe Kutleša, ravnatelj Instituta za filozofiju.

Dobivanje međunarodnog priznanja takve mjerne jedinice za svaku je državu ravno dobivanju 60 Nobelovih nagrada – navodi Davor Pavuna, sveučilišni profesor fizike na Švicarskom federalnom institutu za tehnologiju.

O čemu se tu zapravo radi?

Kao sto se s jedinicom ‘mol’ izražava količina tvari (quantity of substance), tako se jedinicom ‘boscovich’, B, može izraziti kvaliteta tvari (quality of substance). Dakle, ne samo koliko je prisutno neke tvari – izraženo u jedinici ‘mol’ – već i o kakvoj vrsti tvari se radi – izraženo u jedinici ‘boscovich’, B. Ta jedinica se također može koristiti i za izražavanje drugih fizikalnih veličina npr. ‘poretka tvari’ (Eng. order of substance) – pojasnio je Milan Perkovac, urednik i voditelj tribine.

Exit mobile version