Zagrebancija

Energetski učinkovite mjere predstavljene Samoboru

Samobor

Autor:: Grad Samobor 5/6/2010 21:32

Predstavnici Regionalne agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) posjetili su Grad Samobor kako bi Samoborce upoznali sa svojim radom, ali i predstavili mogućnosti uključivanja Grada Samobora u postojeće i nove projekte Agencije.

Na sastanku su detektirana prioritetna područja, a koja se odnose na identifikaciju i pripremu projekata za natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te pružanje stručne podrške u projektima.

Jedan od prvih koraka koji su predloženi Gradu je pristupanje europskoj inicijativi Sporazum gradonačelnika. Početkom 2008. godine Europska komisija je pokrenula veliku inicijativu povezivanja gradonačelnika energetski osviještenih europskih gradova u trajnu mrežu s ciljem razmjene iskustava u primjeni djelotvornih mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti urbanih sredina.

Sporazum gradonačelnika je odgovor naprednih europskih gradova na izazove globalne promjene klime. Potpisivanjem Sporazuma gradonačelnici se obvezuju na primjenu brojnih mjera energetske učinkovitosti kojima će u konačnici do 2020. godine smanjiti emisije CO2 u svom gradu za više od 20%. Sporazum je do sada potpisalo 1608 gradova iz svih dijelova Europe, dok iz Hrvatske njih 11 (Zagreb, Rijeka, Ivanić Grad, Klanjec, Ozalj, Duga Resa, Pregrada, Zaprešić, Velika Gorica, Sisak i Karlovac).

Regionalna agencija sjeverozapadne Hrvatske osnovana je od strane Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko – zagorske županije te Grada Zagreba, a uz potporu Europske komisije u sklopu programa Inteligentna Energija za Europu.

Osnovni cilj i uloga agencije jest promoviranje i poticanje regionalnog održivog razvoja u području energetike i zaštite okoliša kroz korištenje izvora energije i uvođenje mjera povećane energetske učinkovitosti.

Dosadašnja iskustva i rezultati opravdali su inicijativu za osnivanje Agencije i danas rade na nizu projekata.

 

Exit mobile version