Zagrebancija

Drugo lice rata: dirljiva priča Miodraga Deme

miodrag demo, branko schmidt

miodrag demo, branko schmidt

Hrvatska će publika imati prilike premijerno pogledati dokumentarni film redatelja Branka Schmidta koji govori o obitelji i životu Miodraga Deme, ratnog vojnog invalida. Ovo je ostvarenje posebno važno za hrvatsku kinematografiju zbog toga što ne svjedoči o zbivanjima na bojištu, već o svemu onome na što se zaboravlja kada se govori o ratu.

-Sjećam se slučajnog susreta kada sam upoznao gospodina Demu, stopostotnog invalida i heroja Domovinskog rata, čovjeka koji je bio 1600 dana na bojišnici. Njegova priča je iznimno zanimljiva, i to ne samo ratni put koji dokumentarni filmovi uglavnom pokazuju. Ja sam htio pokazati ono što se događa iza kamere – opisao je redatelj filma Branko Schmidt.

Ovaj je film svojevrsna zahvala svim ženama i djeci koja su strpljivo čekala povratak muškaraca iz rata, a članovi Demine obitelji ovdje progovaraju u ime svih.

-A kako je bilo djeci, majkama i suprugama čekati nas? Zapravo su i one na neki način heroji, a ne mi – izjavio je protagonist Miodrag Demo.

 

Tematske su okosnice ovoga filma ljubav, obitelj i snaga koja je potrebna za rješavanje post-ratne traume te nastavak života u iznimno bolnim uvjetima.

-Ja sam htio napraviti ljubavnu priču. Dakle, što se događalo s obitelji čovjeka koji je 1600 dana na fronti, koji ima malo dijete – dodao je Schmidt.

Demo je godinama odbijao izložiti svoju priču u javnost, no Schmidtov ga je scenarij potaknuo da rekonstruira traumu i podijeli dijelove iz svog intimnog života s hrvatskom javnošću.

-Schmidt je prikazao moje djetinjstvo, rat, povratak u život i rad od 20 godina u Gradu Zagrebu… Čitav moj život – ganut je Demo.

Film je okrunjen i tematskim singlom, pjesmom “Nagovori me” u izvedbi glazbenice Nine Kraljić. Kao i film, pjesma nas podsjeća da je uz ljubav i podršku bližnjih moguće bolje sutra.

 

 

Exit mobile version