Zagrebancija

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta: Doznali smo kako izgleda studentski život u vojnoj odori

Hrvatsko je vojno učilište ‘Dr. Franjo Tuđman’ svim zainteresiranim srednjoškolcima, koji su htjeli doznati što vojni poziv zapravo znači, otvorilo svoja vrata.

– Ovdje mogu vidjeti mjesto gdje će studirati, upoznati se s kadetima od kojih iz prve ruke mogu doznati sve što je vezano uz studijske programe, mogu dobiti potrebne informacije kako bi mogla izgledati njihova buduća karijera – rekla je brigadirka Vesna Trut, prodekanica za studijske programe Hrvatskog vojnog učilišta u Zagrebu.

U odnosu na neke druge studijske programe, posao je ovdje nakon završenog studija, zajamčen.

– Naši studenti imaju osigurano radno mjesto koje ovisi o završenom smjeru, njihova je obveza da nakon završenog studija rade u MORH-u dvostruko trajanje studija, a nakon toga kako žele. MORH svima njima nudi stalni posao – istaknula je brigadirka Trut.

Zanimljivo je da su za ovaj poziv itekako zainteresirane i djevojke.

– Od malena su me roditelji odgajali u tom smjeru, da volim i poštujem svoju domovinu. Najteže mi je u početku bilo odvojiti se od njih, otići od kuće, ali navikneš se nekako. Nije bilo teško snaći se jer svi pomažemo jedni drugima, a momci nas ne gledaju drugačije samo zato jer smo žene – izjavila je kadetkinja prve godine, Antonija Vuglec.

Kadet, također prve godine, Vjekoslav Rajić svima koje se dvoume, poručio je:

– Najbolja poruka svima je da probaju vojnički život, ako im se ne svidi, na pripremnom kampu uvijek mogu odustati i otići doma spavati do podne, a ne ustajati kao mi u 06.00 sati. Moraju osjetiti tu čar ustajanja rano ujutro, brijanja, spremanja sobe, postrojavanja, učenja itd. To tko ne osjeti, propustio je puno u životu.

Čast, poštenje, domoljublje misao je vodilja ovih mladih ljudi, što svima nama ulijeva nadu u bolje sutra.

Exit mobile version