Zagrebancija

Dolaze kišna razdoblja, pripazite u prometu

Tijekom vikenda, očekuje nas djelomično sunčano vrijeme. Od nedjelje će biti pretežno oblačno, povremeno s kišom. U jutarnjim satima može biti ponegdje i magle. U Dalmaciji, vjetrovito s umjerenim sjeverozapadnjakom i burom.

U takvim okolnostima, kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Zbog spomenutih uvjeta, posebno upozoravamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.

Policija nastavlja s pojačanim aktivnostima usmjerenim na prekršaje vozača mopeda i motocikala, na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

Nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Prilikom nadzora prometa na autocestama, uz sankcioniranje drugih prekršaja, posebna pozornost posvetit će se bezrazložnoj vožnji lijevom prometnom trakom.

Poštujte prometne propise i ne zaboravite kako se prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

 

Izvor: www.mup.gov.hr

Exit mobile version