Zagrebancija

Dan ljubaznosti u prometu: Savjesnim vozačima odana priznanja

Na Dan Grada Zagreba, započela je preventivna akcija kojom se ukazuje na važnost očuvanja sigurnosti svih sudionika u prometu, pogotovo ranjive skupine poput pješaka.

– Učenici Škole za cestovni promet evidentirali su na 20-ak raskrižja u centru grada, poštuju li vozači prednost pješaka na obilježenom cestovnom prijelazu. Ako su prošli taj test, nazvali smo ih savjesnim vozačima i upisali njihove registracije te smo na osnovu evidencije vlasnika vozila došli do najuzornijih vozača – otkrio je Viktor Forjan, predstavnik Službe cestovnog prometa PUZ-a.

Simbolično su nagrađeni, a mogu se pohvaliti i titulom savjesnog vozača. Otkrili su i tajnu kako ostaju smireni u prometu.

– Čim sjednemo za volan, broj otkucaja srca nam poraste, a zatim se treba se smiriti i voziti poštivajući  propise i bit će sve u redu – izjavio je taksist Dean Kosek, jedan od nagrađenih vozača.

Unatoč smanjenju broja savjesnih vozača, u odnosu na prošlu godinu, u Hrvatskoj se i dalje težimo pozitivnom trendu.

– Trend je povećanje broja kulture i smanjenje broja stradalih u prometnim nesrećama, što bi trebao biti krajnji rezultat.  Primjerice, u prvih 5 mjeseci ove godine, na području PUZ-a poginulo je jedanaest osoba. Nikada, u zadnjih 50 godina, nije poginuo manji broj osoba – zaključio je Forjan.

To je ipak jedan od pokazatelja da idemo u pravom smjeru.

Exit mobile version